Bitka kod Appomattoxa

Izvor: Wikipedija
Bitka kod Appomattoxa
Dio Američkog građanskog rata (Istočno bojište)

Unionistički vojnici kod Appomattoxa
Vrijeme 9. travnja 1865.
Lokacija Appomattox, Virginia
Ishod Pobjeda Unije
Sukobljeni
Sjedinjene Američke Države (Unija)
Konfederacija Američkih Država (Konfederacija)
Vođe
Ulysses S. Grant Robert Edward Lee
Vojne snage
100,000 vojnika 28,000 vojnika
Posljedice
164 poginulih i ranjenih 500 poginulih i ranjenih
27,805 vojnika položilo oružje i amnestirano

Bitka kod Appomattoxa bila je posljednja bitka konfederalne Vojske Sjeverne Virginije pod zapovjedništvom Roberta Edwarda Leeja tijekom američkog građanskog rata. Vođena je početkom travnja 1865. nedaleko od gradića Appomattox Court House u Virginiji.

Južnjački general Lee, nakon što je napustio gradove Richmond i Petersburg, povukao se na zapad, nadajući se da će spojiti snage s konfederalnom vojskom u Sjevernoj Karolini. Unionistička vojska pod zapovjedništvom generala Ulyssesa S. Granta slijedila je konfederalce i odsjekla im put za uzmak. Posljednji juriš Leejeve vojske dogodio se kod Appomattox Court Housea, gdje su Južnjaci pokušali probiti sjevernjačke linije pred sobom. Lee je pretpostavljao da se sjevernjačke snage pred njim sastoje samo od konjaništva, no kada je shvatio da se uz njih nalaze i dva korpusa pješaštva, nije imao drugog izbora osim predaje.

Potpisivanje predaje odigralo se u kući u vlasništvu Wilmera McLeana 9. travnja poslije podneva. Grant je poraženim Južnjacima ponudio velikodušne uvjete predaje. 12. travnja službeno je raspuštena Vojska Sjeverne Virginije, a svi njeni časnici i vojnici su amnestirani, što je okončalo američki građanski rat na tlu Virginije.