Bitka kod Sekigahare

Izvor: Wikipedija
Bitka kod Sekigahare
sukob: Razdoblje Sengoku

Vrijeme 21. listopada 1600.
Mjesto Sekigahara, današnja prefektura Gifu
Ishod Tokugawina pobjeda
Sukobljene strane
Tokugawa Iejasu Ishida Mitsunari
Zapovjednici
Tokugawa Iejasu Ishida Mitsunari, Mōri Terumoto
Postrojbe
88.888 81.890
Gubitci
nepoznati, ali umjereni najmanje 40.000

Bitka kod Sekigahare bila je presudna bitka održana u Japanu 21. listopada 1600. (prema modernom kalendaru, a 15. rujna prema starom kineskom kalendaru), kojom je Tokugawa Iejasu osigurao šogunat. Iako su Iejasuu trebale još tri godine da osigura vlast u odnosu na klan Toyotomi i mjesne vladare (daimyo), Sekigahara se općenito smatra neslužbenim početkom šogunata Tokugawa, zadnjeg šogunata koji je vladao Japanom.

Tamo gdje je danas naselje Sekigahara, u prefekturi Gifu, Tokugawina se vojska sukobila s vojskom Ishide Mitsunarija, koji je bio odan Hideyoriju, sinu i nasljedniku Toyotomija Hideyoshija. Ishod bitke je presudio Ishidin vojskovođa Kobayakawa Hideaki, koji je usred borbe izdao svoje saveznike. Iako je isprva Kobayakawa samo stajao sa strane i nije sudjelovao u bitki, Tokugawa je zapovjedio svojim vojnicima da otvore vatru na Kobayakawine snage, nakon čega se Kobayakawa počeo boriti na Tokugawinoj strani. To je dovelo do Tokugawine pobjede i završetka sukoba unutar Vijeća pet regenata.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bitka kod Sekigahare
Nedovršeni članak Bitka kod Sekigahare koji govori o bitkama i ratovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.