Bitka kod Sekigahare

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Bitka kod Sekigahare
sukob: Razdoblje Sengoku
Sekigaharascreen.jpg
Vrijeme 21. listopada 1600.
Mjesto Sekigahara, današnja prefektura Gifu
Ishod Tokugavina pobjeda
Sukobljene strane
Tokugava Iejasu Išida Micunari
Zapovjednici
Tokugava Iejasu Išida Micunari, Mori Terumoto
Postrojbe
88.888 81.890
Gubitci
nepoznati, ali umjereni najmanje 40.000

Bitka kod Sekigahare bila je presudna bitka održana u Japanu 21. listopada 1600. (prema modernom kalendaru, a 15. rujna prema starom kineskom kalendaru), kojom je Tokugava Iejasu osigurao šogunat. Iako su Iejasuu trebale još tri godine da osigura vlast u odnosu na klan Tojotomi i mjesne vladare (daimyo), Sekigahara se općenito smatra neslužbenim početkom šogunata Tokugava, zadnjeg šogunata koji je vladao Japanom.

Tamo gdje je danas naselje Sekigahara, u prefekturi Gifu, Tokugavina se vojska sukobila s vojskom Išide Micunarija, koji je bio odan Hidejoriju, sinu i nasljedniku Tojotomija Hidejošija. Ishod bitke je presudio Išidin vojskovođa Kobajakava Hidejaki, koji je usred borbe izdao svoje saveznike. Iako je isprva Kobajakava samo stajao sa strane i nije sudjelovao u bitki, Tokugava je zapovjedio svojim vojnicima da otvore vatru na Kobajakavine snage, nakon čega se Kobajakava počeo boriti na Tokugavinoj strani. To je dovelo do Tokugavine pobjede i završetka sukoba unutar Vijeća pet regenata.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Bitka kod Sekigahare


Miecze.svg Nedovršeni članak Bitka kod Sekigahare koji govori o bitkama i ratovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.