Biwa

Koordinate: 35°20′N 136°10′E / 35.333°N 136.167°E / 35.333; 136.167
Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Biwa. Za druga značenja pogledajte Biwa (razdvojba).
Biwa
琵琶湖, Biwa-ko
Jezero Biwa iz svemira
VrstaTektonsko jezero
Položaj
Koordinate35°20′N 136°10′E / 35.333°N 136.167°E / 35.333; 136.167
Države Japan
Fizikalne osobine
Duljina63,49 km
Širina 
 • Najveća22,8 km
Dubina 
 • Najveća103,5 m
Površina670 km2
Nadm. visina85 m
Biwa na zemljovidu Japana
Biwa
Biwa
Biwa na zemljovidu Japana
Zemljovid

Biwa (jap:琵琶湖, Biwa-ko) je jezero koje se nalazi u Japanu. Biwa je tektonskog je podrijetla i najveće je slatkovodno jezero u toj državi.

O jezeru[uredi | uredi kôd]

Smješteno je u središnjem dijelu najvećeg japanskog otoka, Honshua u prefekturi Shiga. Nalazi se sjeveroistočno od bivšeg glavnog grada, Kyota. Upravo zbog te blizine jezero Biwa se često pojavljuje u japanskoj kulturi, osobito poeziji, književnosti i povijesti. Mnogi umjetnici drevnog Japana dolazili su ovamo kako bi našli inspiraciju.

Naziv[uredi | uredi kôd]

Naziv 'Biwa-ko potječe iz Edo razdoblja. Ima više teorija o podrijetlu imena Biwa, no većina stručnjaka slaže se da ime potječe od imena lokalnog glazbala. Samo jezero ima oblik kao to lokalno glazbalo. Jezero se nekad naziva i Awaumi (淡海) što znači slatkovodno more, ili se negdje čak nalazi i naziv Chikatsu Awaumi (近淡海) što je pak duža verzija riječi Awaumi i znači slatkovodno more u blizini glavnog grada (misli se na bivši glavni grad Kyoto).

Iskorištavanje jezera[uredi | uredi kôd]

Područje jezera iznosi oko 670 km2, dok područje njegoog područja iznosi negdje oko 3174 km². Iz jezera istječe rijeka Seto, koja poslije utječe u Unutarnje more. Jezero služi za vodoopskrbu gradova Kyota i Otsua te pruža pitku vodu za oko 15 milijuna stanovnika regije Kansai. U jezeru ima dosta slatkovodne ribe, pogotovo pastrvke, a na jezeru je razvijena i marikultura.

Podrijetlo i zaštita[uredi | uredi kôd]

Jezero Biwa je tektonskog podrijetla i spada među dvadeset najstarijih jezera na svijetu. Jezero je nastalo prije 4 milijuna godina. Ovaj dugi, neprekinuti, niz doveo je do toga da se u jezeru razvila posebna flora i fauna. Znanstvenici su u jezeru otkrili 1100 vrsta, od kojih je 58 endemskih. Biwa je važno i u ornitološkom smislu jer ga godišnje posjeti više od 5000 vrsta ptica. Danas, mirnoća jezera narušena je unosom strane ribe u njegove vode. Jezero je zaštićeno Ramsarskom konvencijom

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Jezero Biwa

Vodič: Lake Biwa na Wikivoyageu