Blok-lanac

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Blockchain)
Odlučujući blockchain (crni) sastoji se od najdužeg niza blokova počevši od ishodišta do trenutnog bloka. Alternativni lanci ostaju bez nastavka (ljubičasti) čim su kraći od drugog lanca.

Blok-lanac ili blockchain lanac je baza podataka ili podatkovnih blokova koji su povezani u jednosmjerni lanac, i u kojem svaka nova karika, odnosno blok, ovisi o vrijednosti prve starije karike.[1]

Koncept blockchaina bitan je za kriptovalute kao što je primjerice bitcoin. Rješava problem stvaranja distribuirane baze podataka, bez potrebe za korištenjem posebnog entiteta koji će nadzirati transakcije. Kriptovaluta je u osnovi valuta koju ne izdaje i ne nadzire središnja banka, kao što je to slučaj s Fiatovim valutama.

Blockchain – tehnologija ne ovisi o centralnom autoritetu. Koncept omogućuje zaobilaženje, zamjenu ili nadomještanje tradicionalnih institucija i tehnologija tehnologiji koja ima potencijala promijeniti svijet kakvim ga poznajemo. Njezina najočitija implementacija – decentralizirane kriptovalute, trenutačno je najpopularnija.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Izumitelj prve praktične implementacija blockchaina i kriptovalute bitcoina, koja je temeljena na blockchainu, poznat je pod imenom Satoshi Nakamoto. Trenutačno se još uvijek ne zna je li riječ o stvarnoj osobi, nekoj interesnoj skupini ili još većoj organizaciji.

Uporabe[uredi | uredi kôd]

Bitcoinove transakcije se bilježe na javno vidljivom blockchainu.

Blockchain tehnologija može se integrirati u više područja. Danas je primarna upotreba blockchaina kao Tehnologija raspodijeljenog knjigovodstva za Kriptovalute.

Većina kriptovaluta koristi blockchain tehnologiju za bilježenje transakcija. Primjerice Bitcoin i Ethereum zasnivaju se na blockchainu.

Smart contracts[uredi | uredi kôd]

Blockchain-bazirani smart contracts predloženi su ugovori koji se mogu djelomično ili u potpunosti izvršiti ili provesti bez ljudske interakcije.

Financijske usluge[uredi | uredi kôd]

Većina financijske industrije implementira distributed ledger tehnologiju za uporabu u bankarstvu.

Blockchain za registar zemljišta, filmove, glazbu, glasačke listiće…[uredi | uredi kôd]

Mnoge druge aplikacije mogu se nasloniti na blockchain i iskoristiti njegov najvažniji sigurnosni element – nepromjenjivost podataka.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]