Blok-lanac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Odlučujući blockchain (crni) sastoji se od najdužeg niza blokova počevši od ishodišta do trenutnog bloka. Alternativni lanci ostaju bez nastavka (ljubičasti) čim su kraći od drugog lanca.

Blok-lanac ili blockchain lanac je baza podataka ili podatkovnih blokova koji su povezani u jednosmjerni lanac, i u kojem svaka nova karika, odnosno blok, ovisi o vrijednosti prve starije karike.[1]

Koncept blockchaina bitan je za kriptovalute kao što je primjerice bitcoin. Rješava problem stvaranja distribuirane baze podataka, bez potrebe za korištenjem posebnog entiteta koji će nadzirati transakcije. Kriptovaluta je u osnovi valuta koju ne izdaje i ne nadzire središnja banka, kao što je to slučaj s Fiatovim valutama.

Blockchain – tehnologija ne ovisi o centralnom autoritetu. Koncept omogućuje zaobilaženje, zamjenu ili nadomještanje tradicionalnih institucija i tehnologija tehnologiji koja ima potencijala promijeniti svijet kakvim ga poznajemo. Njezina najočitija implementacija – decentralizirane kriptovalute, trenutačno je najpopularnija.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Izumitelj prve praktične implementacija blockchaina i kriptovalute bitcoina, koja je temeljena na blockchainu, poznat je pod imenom Satoshi Nakamoto. Trenutačno se još uvijek ne zna je li riječ o stvarnoj osobi, nekoj interesnoj skupini ili još većoj organizaciji.

Uporabe[uredi | uredi kôd]

Bitcoinove transakcije se bilježe na javno vidljivom blockchainu.

Blockchain tehnologija može se integrirati u više područja. Danas je primarna upotreba blockchaina kao Tehnologija raspodijeljenog knjigovodstva za Kriptovalute.

Većina kriptovaluta koristi blockchain tehnologiju za bilježenje transakcija. Primjerice Bitcoin i Ethereum zasnivaju se na blockchainu.

Smart contracts[uredi | uredi kôd]

Blockchain-bazirani smart contracts predloženi su ugovori koji se mogu djelomično ili u potpunosti izvršiti ili provesti bez ljudske interakcije.

Financijske usluge[uredi | uredi kôd]

Većina financijske industrije implementira distributed ledger tehnologiju za uporabu u bankarstvu.

Blockchain za registar zemljišta, filmove, glazbu, glasačke listiće…[uredi | uredi kôd]

Mnoge druge aplikacije mogu se nasloniti na blockchain i iskoristiti njegov najvažniji sigurnosni element – nepromjenjivost podataka.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]