Prijeđi na sadržaj

Blue Monday

Izvor: Wikipedija
»Blue Monday«
New Order
Singl
B-strana »The Beach«
Format 12-inčni singl
Objavljeno 7. ožujak 1983.
Snimanje 1982.
Žanr Synthpop
Trajanje 7:23
Izdavač Factory Records
Skladatelj Gillian Gilbert
Peter Hook
Stephen Morris
Bernard Sumner
Producent(i) New Order
Kronologija singlova – New Order
"Temptation"
(1982.)
"Blue Monday"
(1983.)
"Confusion"
(1983.)

Blue Monday je singl izdan 1983. od strane grupe New Order koji je kasnije remiksiran 1988. i 1995. godine. Pjesma je često korištena i obrađivana od svog izdavanja i postala je svojevrsna himna klupske glazbe.

Sa svojih 7 i pol minuta, Blue Monday, je jedna od najdužih pjesama koje je dospjela na top liste u Velikoj Britaniji i glasi kao najprodavaniji 12" singl svih vremena.

Pjesma se često smatra ključnom u popularnoj glazbi 80ih. Među prvima je koja je spojila utjecaje synthpopa, glavnom pokretačkom silom Britanske glazbene scene prethodnih godina, i newyorške klupske scene. Prema tvrdnji Bernarda Sumnera, Blue Monday je nastao pod utjecajem četiri različite pjesme. Kompozicija je došla od pjesme Dirty Talk sastava Klein + M.B.O., bassevi su preuzeti iz disko klasika You Make Me Feel (Mighty Real), ritam iz pjesme Our Love Donne Summer, a ulazni i izlazni sample je preuzet iz Kraftwerkove pjesme Uranium. Sama pjesma je zamišljena kao bis koji bi se mogao odsvirati tako da članovi grupe pritisnu tipku play na sintesajzeru i napuste pozornicu.

Pjesma je ponovno remiksana 1988. i 1995. godine.

Popis pjesama

[uredi | uredi kôd]
  • UK 12" Fac 73 (1983)
A strana
Br. Skladba Trajanje
1. »Blue Monday«   7:29
B strana
Br. Skladba Trajanje
1. »The Beach«   7:19

Izvori

[uredi | uredi kôd]