Blue chip dionice

Izvor: Wikipedija

Blue chip dionice (naziv prema njujorškoj burzi; na hrvatskom jezku: „Plave dionice“) naziv je dionice kompanija koje krasi velik ugled i dojmljiva tržišna pozicija. Takve dionice slove kao kvalitetne, povjerljive i stabilne čak i u doba velikih kolebanja cijena vrijednosnica na burzama.

Porijeklo naziva[uredi | uredi kôd]

Postoji više teorija o porijeklu termina blue chip. Jedna od njih govori kako je termin preuzet iz kartaške igre poker, gdje je najvrijednji žeton (engleski: chip) u većini slučajeva bio plave boje (engleski: blue). Drugi pravac ide u smjeru povezivanja plave boje s aristokratskim lozama („plava krv“).

Termin blue chip prvi je na njujorškoj burzi upotrijebio Oliver Gingold, sredinom 20-ih godina 20. stoljeća.

Blue chip dionice danas[uredi | uredi kôd]

Na tržištu kapitala u SAD-u kompanija po imenu UBS Financial Services Inc. klasificira kompanije čije su dionice označene kao blue chip. Da bi to postala, kompanija mora zadovoljiti određene kriterije. Postupak određivanja slično se provodi i na drugim tržištima kapitala, primjerice u Europi.

Danas najpoznatiji Blue chip indeks jest Dow Jones, koji se vodi na njujorškoj burzi, a čini ga 30 najjačih kompanija u industrijskoj djelatnosti SAD-a. Najpoznatijij europski indeksi takve prirode jesu frankfurtski DAX, londonski FTSE 100 i pariški CAC 40. Primjeri nekih dioničkih društava čije dionice kotiraju kao blue chip:

Hrvatske blue chip dionice[uredi | uredi kôd]

Što se tiče tržišta kapitala u Hrvatskoj, na Zagrebačkoj burzi vodi se indeks po imenu Crobex 10, ali ondje ne kotiraju dionice niti jedne kompanije velike i gospodarski snažne kao u prethodnim primjerima iz svijeta. Ipak, informativno se može reći kako i Hrvatska ima nekoliko svojih blue chip kompanija, kao primjer mogu se navesti INA d.d., Hrvatski Telekom d.d. i Podravka d.d.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]