Boris Švel

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Boris Švel
Boris-Svel-SFeraKon-28042012-roberta-f.jpg
Boris Švel
Rođenje 14. rujna 1971.
Smrt 20. rujna 2013.
Zanimanje odvjetnik
Nacionalnost Hrvat

Boris Švel (14. rujna 1971. - Zagreb, 20. rujna 2013.), hrvatski odvjetnik i pisac znanstvene fantastike.


Životopis[uredi VE | uredi]

Boris Švel vodio je popularan kviz znanja Bočkoteka u okviru SFeraKona

Boris Švel rođen je 1971. godine, po zanimanju je bio odvjetnik, a nekad je radio i kao novinar u Hrvatskom vojniku i drugim publikacijama. Članom SFere postao je sredinom 1990-ih godina, a 2003. godine preuzima uređivanje Parseka i to od 71. broja. Od tada je uredio više od 50 brojeva Parseka, uključujući i nekoliko na engleskom jeziku.

Autor je nekoliko desetaka SF priča. Kroz njih progovara njegov jedinstveni smisao za humor, na koji nitko nije mogao ostati posve imun. Među ostalim, pričom R” pobjeđuje 2009. godine na Istrakonskom natječaju za najbolju kratku priču.

Neupitan je njegov doprinos promociji hrvatske znanstvene fantastike. Upravo zahvaljujući njegovu trudu Parsek se održao kao zanimljiv književni fanzin koji je čitateljima donosio priče hrvatskih i regionalnih autora, kao i zanimljive intervjue s hrvatskim i inozemnim autorima. Posebno je spomena vrijedan i njegov rad na obradi, a onda i objavi na stranicama fanzina Parsek niza sustavnih bibliografskih pregleda radova iz starih faza hrvatske znanstvene fantastike. Njegov urednički rad dobio je i međunarodno priznanje 2011. godine, kada je Europsko društvo za znanstvenu fantastiku Parsek proglasilo najboljim fanzinom.

Njegov uvodničarski pozdrav “Štovani štioče” odavao je pomalo starinsku galantnost, koju je pažljivo njegovao, a bio je jedan od omiljenih predavača na hrvatskim SF konvencijama, uvijek spreman podijeliti svoje znanje o starim majstorima SF-a, o zaboravljenim događajima ili vojnoj povijesti.

Krajem 2011. godine sudjelovao je u osnivanju udruge građana "Udruga OBRIS - obrana i sigurnost", kojoj je postao tajnikom.[1] Od ožujka 2012. pa sve do smrti povremeno je objavljivao tekstove na internetskoj stranici "OBRIS - Obrana i sigurnost", pišući na specijalizirane vojne, vojno-povijesne i mornaričke teme.

Izvori[uredi VE | uredi]


Ovni.png Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica SFere ili SFeraKona. Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku.