Borna Rendulić

Izvor: Wikipedija
Borna Rendulić

Borna Rendulić

Državljanstvo Hrvatska
Rođenje 25. ožujka 1992.
Zagreb
Visina 1,92 m
Težina 88 kg
Položaj napadač
hvata/puca D
Bivši klubovi Medveščak
HPK
Ässät
Adler Mannheim

Borna Rendulić (Zagreb, 25. ožujka 1992.) hrvatski je profesionalni hokejaš na ledu. Igra na mjestu desnoga napadača. Puca i dodaje pločicu desnom rukom. Visok je 1,92 m.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Colorado Avalanche[uredi | uredi kôd]

U svibnju 2014. potpisao je ugovor s Coloradom, čime je postao prvi igrač rođen u Hrvatskoj i hrvatski reprezentativac koji je potpisao profesionalni NHL ugovor[1], ali sezonu započinje igrajući u AHL-u za „Čudovišta” s jezera Erie. Nastupom za ozljedama poharanu momčad Colorada 9. prosinca 2014. na utakmici protiv Nashvillea, postao je prvi rođeni Hrvat i hrvatski reprezentativac u NHL-u.[2] S druge strane, Splićanin Goran Bezina, igrač s tri nastupa za Phoenix u sezoni 2003./04., predstavlja Švicarsku.

U prvim satima 2015. godine po hrvatskom vremenu, odnosno na izmaku 2014. u Denveru, Borna Rendulić postigao je prvi „hrvatski” pogodak u (također rekordnom) četvrtom nastupu u NHL-u.[3] Izmaknuo je pažnji Philadelphijine obrane na desetak metara od sredine gola te jakim udarcem „iz prve”, na dodavanje Gabriela Landeskoga, pogodio iznad lijevog ramena vratara Stevea Masona. Bio je to pogodak za vodstvo od 2 : 1, a Colorado je pobijedio 4 : 3 u produžetku.

Skupio je dva boda u prvih deset nastupa: po jedan povijesni pogodak i asistenciju. Osim toga, u tri je navrata isključen na dvije minute. Trener Patrick Roy postavio ga je u istom razdoblju u središte glavne navalne linije, uz Landeskoga na lijevom krilu i Duchenea na desnom, kako je Colorado počeo hvatati priključak za mjestom u doigravanju. Međutim, u jedanaestoj utakmici karijere, u gostima kod „Panterâ” s Floride 15. siječnja 2015., slomio je lijevu goljeničnu kost (tibiju).[4] Izbivao je oko dva mjeseca s leda.

Sudjelovanja na velikim natjecanjima[uredi | uredi kôd]

Svjetska prvenstva

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://sportske.jutarnji.hr/sn/sport-mix/zimski-sportovi/kakva-prilika-za-hrvata-zabio-hat-trick-pa-potpisao-za-jedan-od-najboljih-klubova-europe-15383140
  2. Prvi Hrvat u NHL-u — jutarnji.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. prosinca 2014. Pristupljeno 11. prosinca 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Rendulić u novu godinu ušao u stilu: Hrvat zabio prvi gol u NHL-u! — jutarnji.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. siječnja 2015. Pristupljeno 6. siječnja 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. Renduliću pauza 2 mjeseca — večernji.hr