Boten Anna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
“Boten Anna”
Basshunter
Singl s albuma LOL <(^^,)>
Format CD singl, CD maksi
Objavljeno 9. svibnja 2006
Snimanje 2006
Žanr dance
Trajanje 3:29
Izdavač Warner Music Sweden
Tekstopisac Basshunter
Producent(i) Basshunter
Kronologija singlova – Basshunter
  "Boten Anna"
(2006.)
"Vi sitter i Ventrilo och spelar DotA"
(2006.)

Boten Anna je pjesma švedskog pjevača Basshuntera.

Tekst i pozadina[uredi | uredi kôd]

U pjesmi "Boten Anna" pjevač prepričava priču o jednom botu imenom Anna, koji se nalazi na Internet Relay Chatu i koji bez milosti izbacuje sve osobe koje postavljaju spam. No kasnije se taj "bot" otkrije pjevaču kao jedna mlada i lijepa djevojka ("Väldigt vacker tjej"). Usprkos tome pjevač i dalje smatra da se radi o jednom botu. Pjesma se zasniva na jednom doživljaju Jonasa Altberga. Jedan prijatelj mu je rekao da će izraditi bota s administratorskim pravima koji će u njegovom (Altbergovom) kanalu (Channel, "soba" za chat) paziti na mir i red. Kratko poslije toga Jonas je primijetio jednog novog korisnika s administratorskim pravima kako ulazi u njegov kanal i pomislio je da se radi o botu o kojem je njegov prijatelj pričao. Tek nakon nekoliko mjeseci shvatio je da Anna nije bot, nego djevojka njegova prijatelja. Taj doživljaj potaknuo ga je da napiše pjesmu o tome.

Usprkos neobičnom tekstu pjesmu su mediji dobro primili, premda je riječ bot zbog nesporazuma više puta greškom zamijenjena za riječ båt (na švedskom za "čamac" – "Boot") zato što mnogo ljudi nije znalo što ta riječ znači.

Recepcija pjesme[uredi | uredi kôd]

U mnogo zemalja pored dobrih pozicija u Top-listama , pjesma je bila vrlo omiljena i u Norveškoj. Pjesma se dosta brzo proširila putem internetskih poveznica, koje su vodile na službenu internetsku stranicu i isto tako se dobro proširila i putem IRC-a.

Verzije omota[uredi | uredi kôd]

U Nizozemskoj i Izraelu izašle su i takozvane "cover-verzije". U nizozemskoj verziji "Ik heb een boot" se zaista priča o jednom čamcu (Boot) imenom Anna, zato što je riječ Boten plural nizozemske riječi Boot. Izraelska verzija imenom "רוצה בנות" ("Rotze Banot" - "Želim djevojke") govori o jednom muškarcu, koji sa svojim prijateljem ide u jedan noćni klub. Ova verzija je još jednom od strane žena izdana i to pod imenom "רוצה בנים" ("Rotza Banim" - "Želim dečke"). 20. travnja je izašla njemačka "cover verzija pod imenom "Dicke Anna" (debela Anna). Postoji i jedna poljska verzija s imenom "Lekarstwo na gorzkie łzy" (Cliver).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]