Bowmanova čahura

Izvor: Wikipedija
Renalno tjelešce.

Bowmanova čahura (također Bowmanova kapsula, glomerulska kapsula), dvoslojna vrećasta epitelna tvorba u bubregu. Oblaže bubrežni glomerul, prima tekućinu koja se iz njega pročišćava i provodi je u proksimalni kanalić. Dva sloja ove čahure su unutarnji i vanjski. Unutarnji je epitelni, oblaže kapilare bubrežnoga glomerula i zove se još visceralni list čahure.[1] Potpuno obavija svaku kapilaru u glomerulu. Potonjeg tvore bizarno oblikovane stanice (podociti) dugih nastavaka razgranjenih poput lista paprati.[2] Vanjski sloj omeđuje čahuru izvana i zove se još parijetalni list.[1] Čini ga jednoslojni pločasti epitel.[2] Čahura je vreća čašasta oblika, nalazi se na početku tubularne komponente nefrona.[3]

Skupa s glomerulom (klupkom kapilara) tvori Malphighijevo tjelešce[4] (renalno,[3] bubrežno tjelešce[2]). Tih tjelešaca u svakom bubregu je od 1 do 2 milijuna.[4] U suvremenoj literaturi ne rabi se više naziv Malphigijevo tjelešce radi izbjegavanja zamjena s istoimenom strukturom u slezeni.[3]

Uloga joj je provoditi prvi korak pročišćavanja urina iz krvi.[3] U glomerul ulazi visoko stlačena krv. Cijedi se kroz malene pore u stijenci kapilara glomerula i unutarnjeg sloja Bowmanove čahure. Veći dio tekućeg dijela krvi procijedi se tako. Ostaju krvne stanice i većina velikih molekula kao što su bjelančevine.[5] Filtrat je bistra procijeđena tekućina. Ona utječe u Bowmanov prostor. To je zona između unutarnjih i vanjskih slojeva Bowmanove čahure. Iz njega otječe u cijev koja izlazi iz Bowmanove čahure.[5] Slojevi odnosno listovi iz čahure omeđuju Bowmanov interkapsularni prostor. Primarni urin je glomerulski filtrat i izlučuje se u taj prostor.[2]

Bowmanova čahura dobila je ime prema Williamu Bowmanu, engleskom anatomu, kirurgu, fiziologu i oftalmologu koji ju je prvi opisao.[3][6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Struna, Hrvatsko strukovno nazivlje, projekt: Hrvatsko anatomsko i fiziološko nazivlje, Bowmanova čahura. IHJJ. (pristupljeno 4. lipnja 2018.)
  2. a b c d Medicinski leksikon LZMKArhivirana inačica izvorne stranice od 12. lipnja 2018. (Wayback Machine) bubrežno tjelešce (Malpighievo tjelešce). LZMK, Zagreb, (pristupljeno 4. lipnja 2018.)
  3. a b c d e Perpetuum Lab Forum[neaktivna poveznica] Bowmanova čahura - A-B, by Sentinel (pristupljeno 4. lipnja 2018.)
  4. a b Medicinski fakultet, Sveučilište u ZagrebuArhivirana inačica izvorne stranice od 1. listopada 2017. (Wayback Machine) MefModlica » Rječnici » Medicinski rječnik. Web.mef je interaktivni poslužitelj na Medicinskom fakultetu Zagreb, Hrvatska pokrenut 2001. godine. Održava ga prof. dr. Milan Taradi (pristupljeno 3. lipnja 2018.)
  5. a b MSD medicinski priručnik za pacijente Biologija bubrega i mokraćnih putova. Pod pokroviteljstvom Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s farmaceutskom tvrtkom MSD. MSD Hrvatska. Placebo d.o.o. Split. (pristupljeno 4. lipnja 2018.)
  6. Medicinski fakultet, Sveučilište u ZagrebuArhivirana inačica izvorne stranice od 13. rujna 2005. (Wayback Machine) MefModlica » Rječnici » Medicinski rječnik. Pretraga za pojam Bowman. Web.mef je interaktivni poslužitelj na Medicinskom fakultetu Zagreb, Hrvatska pokrenut 2001. godine. Održava ga prof. dr. Milan Taradi (pristupljeno 4. lipnja 2018.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]