Brabant (pokrajina)

Izvor: Wikipedija
Bivša pokrajina Brabant unutar Belgije, danas podijeljena na Flamanski Brabant, Valonski Brabant i Briselsku regiju.

Pokrajina Brabant bila je dio Ujedinjenog Kraljevstva Nizozemske od 1815. do 1830., te Belgije od 1830. do 1995.godine. Tada je podijeljena na Flamanski Brabant, Valonski Brabant i Briselsku regiju.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ujedinjeno Kraljevstvo Nizozemske[uredi | uredi kôd]

Nakon Napoleonovog poraza 1815., na Bečkom kongresu stvoreno je Ujedinjeno Kraljevstvo Nizozemske koje se sastojalo od teritorija koje je Napoleon pripojio Francuskoj: Republike sedam ujedinjenih pokrajina i Južne Nizozemske.

U ovom novom kraljevstvu, bivši francuski departman Dyle postao je dio nove pokrajine Južni Brabant, koja je nazvana po bivšoj Grofoviji Brabant.

Belgija[uredi | uredi kôd]

Nakon proglašenja neovisnosti Belgije 1830., Južna Nizozemska postala je samostalna država Belgija,a kasnije jednim dijelom i Luksemburg. Brabant je postao središnja pokrajina u Belgiji, s glavnim gradom Bruxellesom.

Godine 1989., stvorena je Regija glavnoga grada Bruxellesa (Briselska regija), ali ta regija se i dalje nalazila unutar pokrajine Brabant.

Godine 1995., pokrajina Brabant podijeljena je na Flamanski Brabant gdje se govori nizozemski, Valonski Brabant gdje se govori francuski, te dvojezičnu Briselsku regiju.