Branislav Dešković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Branislav Dešković (Pučišća, 11. ožujka 1883. - Zagreb, 20. kolovoza 1939.), hrvatski akademski kipar.

Školovao se u Veneciji, Beču i Parizu, gdje redovito izlaže na Salonu. Kao dobrovoljac otišao je u rat u Crnu Goru 1914. godine, a poslije u Rim, Ženevu i Pariz. Od 1921. godine živio je u Splitu.

Bio je poznat kao strastveni lovac, i to se odrazilo na njegov umjetnički rad. Najizrazitiji je animalist u hrvatskoj skulpturi. Izrađivao je ponajviše kipove lovačkih pasa (iskonski element njegove mladosti) u raznim položajima, ali također i drugih životinja.

Za boravka u Sarajevu 1910., dobio je nadahnuće u bosanskim likovima, koje je prikazao u nekoliko skulptura.

Od materijala, volio je koristiti kamen, glinu i broncu. Smatran je prvim impresionistom hrvatskog kiparstva. Uslijed neurednog i bohemskog života, psihički je obolio.

U Bolu na Braču postoji i Galerija umjetnina "Branislav Dešković" (gdje mu se nalazi dijel njegovih djela), a na HRT-u je dobio i kratku TV-emisiju posvećenu njegovom kipu "Pas koji se češe".

Djela su mu nalaze izložena i u Splitu i Zagrebu.

Poznata djela:

  • "Dva starca"
  • "Tegleći konj"
  • "Odmor"
  • "Pas koji se češe"
  • "Poprsje Turčina"

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Američkom predsjedniku Wilsonu je darovao skicu za spomenik "Pobjeda slobode" (izrađenu u Parizu 1918.), kao znak zahvale za to što se zauzimao za male narode odnosno za ostvarenje njihove želje za slobodom.