Suradnik:Simploka/Branka Perković

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Branka Perković)

Kriterij??

Branka Perković (Karlovac, 23. studenoga 1926. - Zagreb, 25. prosinca 1949. bila je laik koja je svoj život posvetila Bogu [1].

Njezin kratki život ispunjen je velikim događajima i različitim iskustvima. Trudila se živjeti u skladu s katoličkim vjerskim načelima, a duhovno je rasla i sazrijevala. Trajno je produbljivala svoje znanje i u duhu vjere trudila se utjecati na sredinu. Od djetinjstva suočena s većim zdravstvenim problemima, umire nakon razmjerno duge i veoma teške bolesti. Nastojala je u svemu gledati volju i providnost Božju koja ju je pratila i nadahnjivala. Zdravstveno patnik, kulturno znanstvenik, duhovno istinski vjernik, rasla je i sazrela do pune svetačke aureole. Sredina ju je prihvaćala veoma lijepo. Često izmučena vlastitim osjećajima, odvažno se trudila sve mu davati razumsko i vjerničko obilježje. Na njezin lik i rast utjecali su mnogi, posebno duhovni ljudi, kao Što je bio bl. Ivan Merz, službenica Božja Marica Stanković, vjernici s kojima je u svagdanjem susretu, kao i otac Josip Dujmović, njezin višegodišnji duhovni vođa; a neobično snažan utjecaj imao je na nju lik Sveta Mala Terezija. Društvu i zbivanjima koja nisu striktno vezana uz duhovni vjerski život, svjesno je pokušavala davati duhovnu dimenziju. Kao što je odgajana pod utjecajem značajnih svetačkih likova, tako se i trudila da djeluje i živi svetački. Sredina ju je takvom i prihvaćala, zato je i nakon šezdeset godina od njezine smrti vrijedno oživiti njezin lik zaboravljene patnice, znanstvenice i nadasve predane vjernice.

Osnovne crte života sama je pribilježila u svojem duhovnom Dnevniku, koji je počela voditi na Novu godinu 1942. Dnevnik se sastoji od četiri bilježnice, tri su prve popunjene od prve do zadnje 8 stranice, a četvrta je, zbog njezine bolesti i smrti, ostala nepopunjena. Njezin dnevnik može se pročitati u knjizi Branka Perković - Jedan Bogu posvećeni život koju je napisao i uredio Petar Runje. [2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Branka Perković knjiga (engleski). Pristupljeno 17. svibnja 2020. Nepoznati parametar |coauthors= zanemaren (prijedlog zamjene: |author=) (pomoć); journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. (engleski) https://www.ks.hr/Book.aspx?id=2122. Pristupljeno 17. svibnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć); Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]