Budžet

Izvor: Wikipedija

Budžet (od lat. bulga "kožnata torba", kojoj je riječi korijen navodno galski), u starofrancuskom bougette, prenesena u obliku budget u Englesku, gdje je u parlamentarnoj terminologiji označivala onu kožnatu torbu, u kojoj je ministar financija imao zakonski prijedlog o državnim financijama. U tom se smislu spominje prvi put 1760. godine, pa je koncem 18. st. u tom obliku i značenju prešla opet u Francusku i raširila se po Europi.

U kulturnom svijetu znači danas onaj dokumenat, u kojem su sadržani podatci o državnim prihodima i rashodima zajedno s ovlaštenjem za vladu, da smije vršiti prihode i rashode, dakle zajedno s financijskim zakonom. U nekim se državama taj međunarodni izraz službeno upotrebljava, a u drugima ga nadomještava narodni izraz: kod nas proračun, u Italiji bilancio dello Stato, u Njemačkoj Haushaltplan. U Engleskoj se pod budžetom razumijeva ekspoze ministra financija (budget statement, budget speech).

Budžet u ekonomiji[uredi | uredi kôd]

Budžetski pravac

Budžet je plan (ili procjena) prihoda i troškova za određeno razdoblje u budućnosti. U uravnoteženom budžetu prihodi i rashodi su jednaki.[1]

Budžet je proračun očekivanih prihoda i rashoda u nekoj državi, poduzeću, ustanovi, kućanstvu itd.[2]

Budžetski pravac[uredi | uredi kôd]

Budžetski pravac prikazuje kombinacije dobara koje se mogu kupiti uz zadani dohodak.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Ovaj članak uključuje tekst iz Hrvatske enciklopedije, objavljivane od 1941. do 1945. godine, koja je javno dobro.

  1. Moj Bankar. www.moj-bankar.hr. Pristupljeno 6. rujna 2021.
  2. bùdžet. Academic Dictionaries and Encyclopedias (engleski). Pristupljeno 6. rujna 2021.