Bumbar (projektil)

Izvor: Wikipedija
Bumbar
Bumbar AT.JPG
Bumbar izložen na vojom sajmu Partner 2009.
Vrsta Protutenkovski projektil
Država podrijetla Flag of Serbia.svg Srbija
Povijest uporabe
U službi 2011. -
U uporabi u Srbija
Povijest proizvodnje
Projektant Vojno-tehnološki institut
Projektirano 2005.
Proizvođač Krušik
Masa 18 kg (ukupna težina)
Projektil (10 kg)
Lanser (2 kg)
Postolje (2 kg)
Ostala oprema (4 kg)
Promjer 136 mm
Brzina 18 m/sek. (prilikom lansiranja)
245 m/sek. (max. brzina)
Vrijeme leta od mjesta
lansiranja do mete
(na 600 m)
4,6 sek.
Penetracija bojne glave 1.000 mm
RHA penetracija 800 mm
Kalibar sekundarne bojne glave 55 mm

Bumbar je prijenosni protutenkovski raketni sustav kratkog dometa koji je razvijen i proizveden u Srbiji.

Opis[uredi | uredi kôd]

Bumbar je protutenkovsko oružje koje je 2005. dizajnirao srpski Vojno-tehnološki institut (VTI). Riječ je o žičano navođenom, prijenosnom i kratko-dometnom raketnom sustavu u borbi protiv oklopnih ciljeva na kopnu. Nakon što raketa izađe iz lansera, uključuje se lansirni raketni motor što omogućava korištenje Bumbara u skućenim prostorima, primjerice u urbanom ratovanju. Također, Bumbar ima i mogućnost korištenja tijekom noći.

Prilikom leta, raketa se kreće prema jedinstvenom sustavu potisnog momenta. Sam projektil pokreću dva glavna raketna motora koji se nalaze u sredini tijela rakete. S raketom se upravlja putem žice te kroz nju operater šalje projektilu signale o kretanju rakete, npr. može izvesti korekciju leta putem jedne od dvije lopatice na raketi. Također, projektil je "otporan" na neprijateljske elektroničke protumjere. Tu su i korištenje matričnog senzora SSD, računalo za brzu obradu slike i dr.[1]

Prema općem dizajnu, Bumbar je sličan francusko-kanadskom protutenkovsom projektilu ERYX.[2] Međutim, tvrtka MBDA koja proizvodi ERYX nikad nije Jugoslaviji ili Srbiji isporučila tehničku dokumentaciju o svojem projektilu.[1] Sve ključne komponente kod Bumbara je razvio srpski Vojno-tehnološki institut dok ga proizvodi tvrtka Krušik.

Izvori[uredi | uredi kôd]