Bunarka

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Claytonia perfoliata
Claytonia perfoliata 6641.JPG
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Plantae
Red: Caryophyllales
Porodica: Portulacaceae
Rod: Claytonia
Vrsta: C. perfoliata
Dvojno ime
Claytonia perfoliata
Donn ex Willd.
Područje života

Bunarka (Claytonia perfoliata; Montia perfoliata) je otporna jednogodišnja biljka srcolikih listova i ljupkih cvjetnih izboja. Sočni listovi, stabljike i cvjetni izboji blaga okusa upotrebljavaju se sirovi u salatama. Poznata kao i rudarska salata ili Claytonia, uspijeva i na hladnom.

Biljka potječe iz Sjeverne Amerike,gdje raste od juga Aljaske do središnjeg dijela kontinenta,no najčešća je u Kaliforniji.U Europu je uvedena oko 1749.,te se mjestimično i udomaćila.Kod nas je uzgoj ove biljke počeo tek unazad nekoliko godina.

Uzgoj[uredi VE | uredi]

Više joj odgovara dobro propusno tlo, no dobro raste i na neplodnom, laganom tlu. Kada se dobro primi, biljka se sama razmnožava sjemenom; prodorne mladice plitko su ukorijenjene i lako se čupaju iz zemlje.

Za jesensku ili ranu zimsku berbu na otvorenom glavnu sjetvu treba obaviti potkraj ljeta. U proljeće treba posijat sjeme za ljetnu berbu. Za višekratno rezanje sjeme se široko posije po čitavoj gredici, u redovima ili jarcima širokim 10 cm; sijati se može i izravno u zemlju ili u sjetvene posude. Mladice se presade ili prorijede na razmak od 15 do 23 cm.

Može se početi rezati već 12 tjedana nakon sjetve, a biljka ce će ponomno razrasti.

Dodatna literatura[uredi VE | uredi]

T. S. Elias: Edible Wild Plants: A North American Field Guide. ISBN 0806974885. Sterling Publishing Company Inc. 1990.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]