C++

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Programski jezik C++ je programski jezik opće namjene i srednje razine s podrškom za objektno orijentirano programiranje. Prvotno je razvijan u Bell Labs (laboratoriju telekomunikacijske tvrtke Bell) pod rukovodstvom Bjarnea Stroustrupa tokom 1980-ih, i to kao proširenje programskom jeziku C pa mu je originalno ime bilo "C with classes" (engl. C s klasama). Zbog velike potražnje za objektno orijentiranim jezicima te izrazitim sposobnostima istih, specifikacija programskog jezika C++ ratificirana je 1998. kao standard ISO/IEC 14882.

Povijest razvoja[uredi VE | uredi]

Godine 1980. Bjarne Stroustrup, danski računalni znanstvenik iz Bell Labsa, započeo je razvoj C++ jezika koji će formalno dobiti ovaj naziv krajem 1983. U listopadu 1985. godine prva komercijalna distribucija jezika predstavljena je javnosti u knjizi The C++ Programming Language čiji je autor spomenuti Bjarne Stroustrup.

Programski primjer[uredi VE | uredi]

U polju ispod prikazan je tipični C++ Hello World program.[1]

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
   cout << "Hello, world!\n";
}

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Primjer Hello World programa je preuzet iz knjige The C++ Programming Language autora Bjarnea Stroustrupa.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Desktop computer clipart - Yellow theme.svg Nedovršeni članak C++ koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.