Ca' Loredan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ca' Loredan ili Palazzo Corner Piscopia, Loredan je romanička palača na Kanalu Grande u venecijanskom sestieru San Marco, pored Rialta.

U njoj je danas zajedno sa susjednom palačom Ca' Farsetti, gradska uprava Venecije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Palaču je podignula u 13. stoljeću kao tipični mletački fondaco (mle. fòntego), u jednoj mješavini romanike i bizantske umjetnosti obitelj Boccasi.[1] Palača je zatim bila vlasništvo obitelji Zane, u 14. stoljeću vlasnici palače su trgovci sa Levantom obitelj Corner, koje su zbog posjedovanja utvrde na Cipru nazvali Piskopia, - Corner Piskopia.[1] Oni su značajno povećali i preuredili palaču. Nakon udaje posljednje članice obitelji Corner Piskopia, Lucrezie 1703. za Giovannia Loredana, - palača je postala vlasništvo te obitelji sve do 1816.[1] Od tog vremena palača je služila za mnoge namjene, jedno vrijeme bila je Hotel de la Ville.[1] Venecijanska općina kupila je palaču Ca' Loredan 1868. za sjedište svoje administracije.[1] Palača je temeljno restaurirana 1881.[1]

Palača Cà Loredan

Izgled palače[uredi | uredi kôd]

U prizemlju palače nalazi se središnji portik sa pet romaničko - bizantskih lukova koje nose četiri korintska stup]]a, na bokovima su bifore. Prvi kat (piano nobile) je sličnog samo zgusnutog rasporeda, iznad portika je loggia sa sedam lukova, a sa svake strane po jedna trifora. Drugi kat i mezanin su prigradnje iz kasnijih stoljeća.

Salon na prvom katu palače Loredan je dvorana za sjednice grada Venecije.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • M. Brusegan, La grande guida dei monumenti di Venezia, Roma, Newton Compton, 2005. ISBN 88-541-0475-2
  • Elsa i Wanda Eleodori. Il Canal Grande. Palazzi e Famiglie Venezia, Corbo e Fiore, 2007. ISBN 88-7086-057-4.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Ca' Loredan