Cabellos Largos Indijanci

Izvor: Wikipedija

Envira (Cabellos Largos), novootkriveno indijansko pleme naseljeno u džunglama brazilsko-peruanskog graničnog pojasa na teritoriju rezervata Terra Indigena Kampa e Isolados do Envira. Pleme je slučajno otkriveno 2008. godine preletanjem jednog aviona iznad brazilske države Acre, na što su reagirali gađanjem letjelice iz luka i strijele. Pretpostavlja se da ih ima stotinjak.[1] Ime su dobili prema rijeci Envira.

Dan James Pantone smatra da bi se moglo raditi o plemenu koje je srodno Matses Indijancima, i koje oni zbog duge kose nazivaju Cabellos Largos. Trake za glavu (coronas) kakve nose Matses Indijanci kao i pojasevi nalik su onima kod novootkrivenog plemena, što je u kontrastu s Matis i Korubo Indijancima. O srodnosti s Matsesima ide u prilog to što je na fotografijama uočljivo da kao i Matsesi uzgajaju pamuk.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The Herald: What's the story with ... Lost tribes?. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. lipnja 2008. Pristupljeno 23. prosinca 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Uncontacted Amazon Tribe: The Cabellos Largos, By Dan James Pantone

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]