Bitnice

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Carangidae)
Bitnice
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Potkoljeno:Vertebrata
Razred:Actinopterygii
Red:Perciformes
Porodica:Carangidae
Rafinesque, 1815
Potporodice
Vidi tekst
Baze podataka

Bitnice (latinski: Carangidae) su porodica riba, najveća od šest porodica uključenih u red Carangiformes.

Neki je znanstveni autoriteti klasificiraju kao jedinu porodicu unutar tog reda, ali molekularne i anatomske studije ukazuju na to da postoji uski odnos između ove porodice i pet bivših porodica Perciform koje čine Carangiformes.[1]

To su morske ribe koje se nalaze u Atlantskom, Indijskom i Tihom oceanu. Većina vrsta su grabežljive ribe koje brzo plivaju i love u vodama iznad grebena i na otvorenom moru; a neki kopaju u morskom dnu u potrazi za beskralježnjacima.

Najveća riba u porodici, gof, Seriola dumerili, naraste do 2 m duljine, a većina riba u porodici doseže maksimalnu duljinu od 25–100 cm.

Porodica sadrži mnoge važne komercijalne i lovne ribe, posebno pacificka skuša, Trachurus symmetricus i ostale skuše iz roda Trachurus.

Taksonomija[uredi | uredi kôd]

Porodica Carangidae podijeljena je na sljedeće potporodice i rodove:[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Fishes of the World 5th izdanje. Wiley. 2016. str. 380–387. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. travnja 2019. Pristupljeno 3. studenoga 2020.
  2. a b c d Richard van der Laan; William N. Eschmeyer & Ronald Fricke. 2014. Family-group names of Recent fishes. Zootaxa. 3882 (2): 001–230. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. ožujka 2021. Pristupljeno 3. studenoga 2020.