Latinski jezik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Latinski)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Latinski jezik
Speech balloon.svg

lingua Latina
Države
govorenja:
Vatikan
Regije
govorenja:
Apeninski poluotok, Europa
Broj govornika: 0, pretvorio se u razne romanske jezike u 9. stoljeću
Rang: -
Razredba: indoeuropski

 italski
  Latinsko-faliskički
   latinski

Jezični kôd
ISO 639-1: la
ISO 639-2: lat
ISO 639-3: LTN
Vidi također: Jezik | Jezične porodice i jezici | Popis jezika po kodnim nazivima | Popis jezika
Biblija iz 1407. godine pisana latinskim pismom

Latinski jezik (ISO 639-3: lat) je izumrli jezik koji spada u skupinu italskih jezika, te je predak svih današnjih romanskih jezika.

Izvorno se latinski govorio u pokrajni Laciju, po čemu je i dobio svoje ime. Središte pokrajine Lacija je bio Rim.

U 1. st. pr. Kr. starolatinski jezik se podijelio na dvije varijante. Prva je varijanta vulgarni latinski, koji je bio kolokvijalni jezik stanovništva, korišten u svakodnevnom životu. Upravo je ta varijanta predak Romanskih jezika. Naspram tome, književni latinski je varijanta stvorena od strane educirane elite za književne svrhe. Premda je sve do 19. stoljeća književni latinski bio službeni jezik u nekim europskim zemljama, s vremenom je potpuno nestao iz javnog govora, što znači da nema izvornih govornika. No, zahvaljujući dugoj tradiciji antičke rimske književnosti, danas se smatra važnim svjetskim jezikom. Latinski jezik koristi se od srednjeg vijeka i danas u Katoličkoj Crkvi, svim granama suvremene znanosti, kulturi i književnosti.

Latinski je jezik najdublje od svih svjetskih jezika utjecao na druge jezike, čak više i od grčkoga, koji u Europi poslije antike, osobito u Zapadnoj Europi, nije ni po intenzitetu, ni po trajanju imao takav izravan utjecaj.

Razvoj[uredi | uredi kôd]

Kako se od 2. stoljeća rimska vlast počela širiti po čitavom Sredozemlju, tako je i latinski jezik izlazio iz okvira drevne Italije i prerastao u svjetski jezik. U razvoju latinskog jezika presudnu su ulogu odigrali prvi rimski književnici, koji su svoj jezik ratara i vojnika postupno, po ugledu na grčki jezik, usavršavali i osposobljavali da s lakoćom i logično iskaže i najsloženiju književnu, poetsku ili filozofsku misao. Najstariji natpisi na latinskom jeziku potječu iz 6. stoljeća. Prvi spomenik književnog latinskog jezika predstavljaju Zakoni dvanaest tablica iz 5. stoljeća, a posljednji je Justinijanov Kodeks rimskog građanskog prava iz 6. stoljeća.

Na hrvatskom području[uredi | uredi kôd]

Latinski jezik je u mnogočemu odredio kulturološki smjer Hrvatske povijesti. Latinskim jezikom napisani su gotovo svi hrvatski povijesni državno-pravni dokumenti, listine i spomenici na kojima se temelji neprekinuta državnost Hrvatske od 9. stoljeća do danas. Latinskim jezikom Hrvati su se često uspješno suprotstavljali dugotrajnim nasrtajima germanizacije i mađarizacije.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikiknjiga
Wikiknjige imaju materijala na temu: Latinski jezik


P linguistics.svg Nedovršeni članak Latinski jezik koji govori o jeziku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.