Carmen Amaya

Izvor: Wikipedija
Grafit posvećen njoj u Barceloni

Carmen Amaya (Barcelona, 2. studenoga 1913. – Bagur, Gerona, 19. studenoga 1963.) bila je flamenco plesačica i pjevačica, romskog podrijetla, rođena u Somorrostru, siromašnom predgrađu Barcelone.

Nazivana je "najvećom romskom plesačicom svoje generacije".[1] i "najneobičnijom osobom svih vremena flamenco plesa".[2]

Počinje plesati u dobi od 5 godina. Otac ju je pratio na gitari dok je plesala po barcelonskim barovima. Mladić koji je vidio njen ples, Sabicas, (Agustín Castellón Campos), kasnije je rekao: "Vidio sam je kako pleše i to mi se činilo vrhnaravno. Nikada nisam vidio da je netko tako plesao. Ne znam kako je to radila, jednostavno ne znam!" Sabicas je kasnije postao poznati flamenco gitarist i pratio je Carmen na gitari puno godina.[3] Snimio je Queen of the Gypsies (1959.) i Flamenco! zajedno s Amayom.

1929., debitirala je u Parizu, gdje se ubrzo dive njenim plesačkim vještinama. Seli u SAD 1936., gdje glumi u nekoliko filmova koji su bili vrlo popularni, uključujući i španjolsku verziju Romea i Julije, Los Tarantos, te kratki film Danzas Gitanas (Romski plesovi).

Franklin Roosevelt je poziva da pleše u Bijeloj kući 1944., kao i Harry S. Truman 1953.

Amaya je sahranjena na groblju Cementiri del Sud-Oest u Barceloni a preminula je od bolesti bubrega u 51. godini života.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Clarke, Mary & Crisp, Clement 1981. The history of dance. Orbis, London. s60
  2. Clarke, Mary & Vaughan, David 1977. The encyclopedia of dance & ballet. Pitman, London. s316
  3. Sevilla, Paco 1999. Queen of the gypsies: the life and legend of Carmen Amaya. Sevilla Press. Excerpt by Flamenco-world.com: [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 19. veljače 2003. (Wayback Machine)

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Queen of the gypsies: the life and legend of Carmen Amaya - Sevilla, Paco 1999 ISBN 0964637413

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]