Catan: Gradovi i vitezovi

Izvor: Wikipedija

Catan: Gradovi i vitezovi (eng. Catan: Cities & Knights, prije The Cities and Knights of Catan) je proširenje društvene igre Catan. Stavlja naglasak na dodatni razvoj gradova i korištenje vitezova kojima se mogu napadati drugi igrači i koji mogu braniti otok Catan od zajedničkog neprijatelja – barbara. Može se kombinirati s proširenjima Pomorci i Trgovci i barbari. Prvi je puta izdana 1998. godine.[1]

Trgovačka roba[uredi | uredi kôd]

Jedna od glavnih novosti je trgovačka roba – sekundarni resursi koje daju samo gradovi, a to su novac, papir i tkanina. Kao i osnovni resursi (drvo, rudača, žito, glina, ovce), trgovačka roba također je povezana s određenom vrstom terena. Tako planine uz rudaču daju i novac, šume uz drvo daju i papir, a pašnjaci uz ovce daju i vunu.[2] Lopov može krasti trgovačku robu, a ona se ubraja i u ograničenje od sedam kartica resursa u ruci.

Osnovni resursi mogu se mijenjati za trgovačku robu, a trgovačka roba može se mijenjati za osnovne resurse. Trgovačka roba koristi se za unaprjeđenje gradova, što igraču daje dodatne pogodnosti.

Grad koji se izgrađen na polju ili zemlji i dalje daje dva žita ili dvije gline. No gradovi izgrađeni na planini, šumi ili pašnjacima daju po jednu rudaču, drvo ili ovcu i po jedan novac, papir ili vunu. Žito i glina u ekspanziji imaju dodatne uloge – žito može aktivirati vitezove, a glina može izgraditi gradske zidine.[3]

Unaprjeđenja gradova[uredi | uredi kôd]

Igrači s gradovima mogu koristiti trgovačku robu za unaprjeđenje svojih gradova. Postoje tri kategorije unaprjeđenja i pet razina za svaku kategoriju. Svaka kategorija zahtijeva jednu od trgovačkih roba i svaka razina zahtijeva sve više jedinica te trgovačke robe. Na trećoj razini igrači stječu specijalne vještine koje ovise o vrsti unaprjeđenja.

Igrač koji prvi dostigne unaprjeđenje četvrte razine u nekoj od kategorija može jedan od svojih gradova pretvoriti u metropolu koja vrijedi četiri boda – dva boda više od grada koji se nalazio prije metropole. Za svaku kategoriju može postojati samo jedna metropola, pa ju trenutni vlasnik metropole može izgubiti kada drugi igrač dostigne petu razinu unaprjeđenja prije njega. Jedan grad može biti metropola za samo jednu kategoriju, a igrač može imati više metropola ako ima više gradova i ako je u više kategorija prvi postigao četvrtu razinu. Ako drugi igrač zatim prvi dostigne petu razinu u istoj kategoriji, prethodni vlasnik metropole skida figuricu metropole s grada, a novi vlasnik metropole postavlja svoju figuricu metropole na svoj grad.[3]

Vitezovi[uredi | uredi kôd]

Figurice starijeg izdanja ekspanzije Gradovi i vitezovi

Novi elementi u ekspanziji su i vitezovi koji rade na drugačijem principu od kartica viteza iz osnovne igre. Vitezovi su jedinice koje treba konstantno održavati kroz sustav aktivacija, ali imaju više primjena. Svaki vitez može se unaprijediti kroz tri ranga, no posljednji rang je specijalna vještina koja se postiže unapređenjem grada na treću razinu u kategoriji "Tvrđava" (plava kategorija).

Postavljaju se slično naseljima i mogu blokirati tuđe ceste, bili oni aktivirani ili ne. Za druge funkcije moraju se aktivirati, a nakon iskorištavanja neke od funkcija ponovno se deaktiviraju. Funkcije se ne mogu iskoristiti u istom potezu u kojem je vitez aktiviran, ali se mogu ponovno aktivirati odmah nakon što su iskorišteni za neku funkciju.

Vitezi imaju tri funkcije:

  • mogu se kretati niz cestu ili, u slučaju kombiniranja s ekspanzijom Pomorci, niz liniju brodova,
  • mogu pomaknuti tuđe viteze nižeg ranga i
  • mogu otjerati lopova (ili pirata kod Pomoraca) kada je u blizini.

Viteza nije potrebno deaktivirati u slučaju povećanja njegovog ranga ili kada ga otjera jači vitez.[3]

Napadi barbara[uredi | uredi kôd]

Gradovi i vitezovi uvode treću kockicu, zvanu kockica događaja. Kockica događaja ima dvije funkcije. Prva je funkcija povezana s barbarima, neprijateljima od kojih se igrači moraju zajedno braniti. Na tri stranice kockice nalazi se slika broda, a na preostale tri slika vrata grada. Kada na toj kockici padne slika vrata, igrači koji su dovoljno unaprijedili svoje gradove dobivaju karticu razvoja.

Barbare predstavlja brod koji se nalazi na putu koji vodi prema otoku Catanu, tj. igraćoj ploči. Kada na kockici događa padne brod, barbari se približe ploči za jedno mjesto na svom putu. Kada barbari stignu do otoka, započinje posebna faza koja se mora provesti prije bilo kojeg drugog dijela igre, uključujući prije prikupljanja resursa. U toj se fazi uspoređuje snaga napada barbara sa snagom obrane igrača. Snaga napada barbara odgovara broju gradova i metropola koji se nalaze na ploči. Snaga obrane igrača odgovara zbroju razina aktiviranih viteza na ploči - jedan bod za svakog običnog, dva boda za jakog i tri boda za snažnog viteza.

Kada barbari imaju više bodova od vitezova za obranu, igrači gube taj napad. Igrač (ili igrači) koji su imali najmanju obranu (najslabije vitezove, tj. najmanje bodova za obranu) moraju jedan svoj grad zamijeniti naseljem. Ako nemaju niti jedan grad, tj. ako imaju samo naselja ili metropole, imuni su na napade barbara i ne broje se kao igrač koji najmanje doprinosi obrani, nego se taj status prebacuje na sljedećeg igrača koji ima najmanje bodova ako se ne broje igrači bez gradova.

Ako igrači uspiju obraniti otok Catan, igrač koji je najviše doprinio obrani (koji je imao najviše bodova za obranu) dobiva posebnu karticu "Heroj Catana" koja vrijedi jedan bod za pobjedu. Ako dva igrača imaju isti najveći broj bodova za obranu, ni jedan ne dobiva karticu "Heroj Catana", nego dobivaju karticu razvoja gdje sami mogu birati u kojoj kategoriji ju žele. Ukupno postoji šest kartica "Heroj Catana".

Bez obzira jesu li igrači uspjeli obraniti ili ne, nakon faze napada barbara svi se vitezovi moraju deaktivirati.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Klaus Teuber's Ludography | Catan.com. web.archive.org. 3. siječnja 2015. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. siječnja 2015. Pristupljeno 10. ožujka 2024.
  2. Upustvo Catan Gradovi I Vitezovi PDF | PDF. Scribd. Pristupljeno 10. ožujka 2024.
  3. a b c Catan expansion Cities & Knights – game rules & almanac (PDF). Catan.com. Pristupljeno 10. ožujka 2024.
  4. Igroljub. 2018. Catan: proširenje Gradovi i vitezovi (pravila na srpskom) - Catan: Cities & Knights (rules in Serbian)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]