Centralizacija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Centralizacija je pojam koji znači vladavinu nekog prostora iz jednoga sjedišta tj. centra. Predstavlja usredotočenje poslova na nekom središnjem mjestu. Centralizacija označava takvu vrstu organizacije kojom se rukovođenje i upravljanje nekim poslom ili čitavim poduzećem usredotočuje na vrhu hijerarhijski utvrđene organizacijske strukture. Svako mjesto na ljestvici ima točno utvrđene zadatke pa su niža rukovodeća mjesta podređena višim, a viša najvišim. Od njih potiče inicijativa i poticaj za rad, ali oni primaju i punu odgovornost za uspješnost poslovanja.Centralizacija je razina koncentracije odlučivanja u jednoj tačci organizacije. Takoñer: stepen u kojem je formalna moć (autoritet) za donošenje odluka koncentrirana u jednoj osobi,organizacionoj jedinici ili razini (obično visoko uorganizaciji)

U politici se pod centralizacijom podrazumijeva koncentracija svih ovlasti na jedno mjesto. Centralistički uređena država je ona u kojoj glavni grad ima moć nad svim gradovima.

Vidi još[uredi VE | uredi]


Society.svg Nedovršeni članak Centralizacija koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.