Centralizacija

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Centralizacija je pojam koji znači vladavinu nekog prostora iz jednoga sjedišta tj. centra. Predstavlja usredotočenje poslova na nekom središnjem mjestu. Centralizacija označava takvu vrstu organizacije kojom se rukovođenje i upravljanje nekim poslom ili čitavim poduzećem usredotočuje na vrhu hijerarhijski utvrđene organizacijske strukture. Svako mjesto na ljestvici ima točno utvrđene zadatke pa su niža rukovodeća mjesta podređena višim, a viša najvišim. Od njih potiče inicijativa i poticaj za rad, ali oni primaju i punu odgovornost za uspješnost poslovanja.Centralizacija je razina koncentracije odlučivanja u jednoj tačci organizacije. Takoñer: stepen u kojem je formalna moć (autoritet) za donošenje odluka koncentrirana u jednoj osobi,organizacionoj jedinici ili razini (obično visoko uorganizaciji)

U politici se pod centralizacijom podrazumijeva koncentracija svih ovlasti na jedno mjesto. Centralistički uređena država je ona u kojoj glavni grad ima moć nad svim gradovima.

Vidi još[uredi VE | uredi]


Society.svg Nedovršeni članak Centralizacija koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.