Katsura drvo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Cercidiphyllaceae)
Razlikovati od pojma Kadsura.
Katsura drvo
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Saxifragales
Porodica:Cercidiphyllaceae
Siebold & Zucc.
Rod:Cercidiphyllum
Siebold & Zucc.
Baze podataka

Katsura drvo (lat. Cercidiphyllum), maleni biljni rod ukrasnog drveća koji čini samostalnu porodicu Cercidiphyllaceae, red kamenikolike. Sastoji se od dvije vrste[1] porijeklom iz Japana i Kine.

List katsura drveta u mladosti je brončane boje, tek kasnije pozeleni, a u jesen prealazi od žute do grimizne boje, nakon što otpadne dobije miris na prženu karamelu.

Rod Cercidiphyllum, lokalno nazvan katsura tree, ne smije se brkati s rodom Kadsura, grmastim penjačicama iz porodice Schisandraceae

Opis porodice[uredi | uredi kôd]

Cercidiphyllaceae obuhvaća jedan rod i dvije vrste listopadnog drveća iz Kine i Japana. Oprašuju se vjetrom. Cvjetovi su jednospolni i nemaju cvjetnih dijelova, a postoje odvojene muške i ženske biljke. I muške i ženske strukture koje izgledaju kao cvjetovi zapravo su grozdovi cvjetova, pri čemu je svaki cvijet sveden na nekoliko prašnika ili jednu karpelu. Drvo katsura (Cercidiphyllum japonicum) najveće je listopadno drvo u Japanu, a sposobno je proizvesti čvrsto drvo za izgradnju kuća i namještaja. Tijekom razdoblja paleogena i neogena (prije 66 do 2,58 milijuna godina), ova je porodica bila široko rasprostranjena diljem sjeverne hemisfere.[2]

Vrste[uredi | uredi kôd]

  1. Cercidiphyllum japonicum Siebold & Zucc.
  2. Cercidiphyllum magnificum (Nakai) Nakai

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Katsura drvo
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Katsura drvo

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Catalogue of Life: 20th December 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. lipnja 2020. Pristupljeno 18. siječnja 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Britannica, pristupljeno 13. prosinca 2023.