Chapala (jezero)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Chapala
Lake Chapala.jpg
Lokacija Srednja Amerika
Koordinate 20°15′″N 103°0′″W / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 20°15′″N 103°0′″W / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Površina 1.685 km²
Najveća dubina 5-12 m
Vrsta jezera slatkovodno jezero
Ulijeva se u Lerma
Države Meksiko

Chapala (špa. Lago de Chapala) je najveće slatkovodno jezero u Meksiku.

Nalazi se na visoravni iznad grada Guadalajare, na granici između meksičkih država Jalisco i Michoacán u zapadnom Meksiku.

Jezero ima površinu od 1.685 km² i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.520 metara. Dubina mu je 5-12 metara. U jezero utječe rijeka Lerma, dok iz njega ističe rijeka Rio Grande de Santiago.

U jezeru žive neke endemske vrste riba i vodozemaca, a oko njega se okupljaju mnogobrojne migratorne ptice, poput bijelih pelikana.


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Chapala (jezero) koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.