Chevrolet Camaro

Izvor: Wikipedija
Chevrolet Camaro
Proizvođač: Chevrolet
Proizvodnja: 1966. – danas
Predhodnik: nema
Nasljednik: nema
Slični modeli: Pontiac Firebird
Platforma: GM F platforma
GM Zeta platforma

Chevrolet Camaro je ime američkog športskog automobila tvrtke Chevrolet koja je dio General Motorsa. Camaro je po klasi svrstavan kao pony car, a ponekad i kao muscle automobil.[1] Proizvodnja je započela 29. rujna 1966. godine. Model iz sljedeće godine napravljen je kako bi bio konkurencija Fordu Mustangu. Te godine Camaro je dijelio platformu i glavne komponente s Pontiacom Firebirdom.[2]

Pojavljivanja u popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

Filmovi i serije[uredi | uredi kôd]

Druga generacija. Model iz 1977. godine.

Chevrolet je uložio puno u marketing i reklamiranje Camara. Automobil se pojavljuje u mnogim filmovima, serijama i glazbenim spotovima.[3][4] Jedan od popularnijih filmova gdje se Camaro pojavljuje je film iz 1985. godine Better Off Dead. U filmu se pojavljuje model iz 1967. godine kojeg vozi glumac John Cusack.[5]

Robot Bumblebee predstavlja Camara u filmu Transformeri iz 2007. godine. U početku se pojavljuje kao druga generacija, a kasnije kao peta generacija Camara.[6] U sljedeća dva nastavka filma Transformeri: Osveta poraženih i Transformeri: Tamna strana Mjeseca Bumblebee se pojavljuje kao peta generacija Camara.[7] Camaro također ima značajno pojavljivanje u televizijskoj seriji Hawaii Five-0, Petera Lenkova. Camara pete generacije voze glavni glumci, Alex O'Loughlin i Scott Caan.[8] Pojavljuje se i u seriji My Own Worst Enemy, televizijske kuće NBC gdje ga vozi glavni glumac.[9]

Peta generacija. Model iz 2012. godine.

Glazbeni spotovi[uredi | uredi kôd]

Camaro se pojavljuje u mnogim videospotovima raznih izvođača. U glazbenim spotovima raznih žanrova; hip hop, country, rock. Pojavljuje se u spotu "My Camaro" Young Jeezyja, "All I Do Is Win" DJ Khaleda na kojem gostuju Ludacris, Rick Ross i Snoop Dogg.

Još se pojavljuje u spotovima kao što su "Like a Boss" Mannie Fresha, "It's America" Rodneya Atkinsa, "Stylo" glazbenog sastava Gorillaz, "Just Saying" Rick Rossa i "She Geeked" Seana Garretta na kojem gostuju Tyga i Gucci Mane.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Camaro vs Challenger vs Mustang Jalopnik.com. Preuzeto 18. listopada 2011.
  2. Camaro, Chevrolet Books.google.com. Preuzeto 18. listopada 2011.
  3. Najbolji marketing za lipanj - CamaroArhivirana inačica izvorne stranice od 27. lipnja 2011. (Wayback Machine) Nielsen.com. Preuzeto 18. listopada 2011.
  4. Porast prodaje automobila zbog pojavljivanja u filmu Usatoday.com. Preuzeto 18. listopada 2011.
  5. Better Off DeadArhivirana inačica izvorne stranice od 2. veljače 2011. (Wayback Machine) Betteroffdeadcamaro.com. Preuzeto 18. listopada 2011.
  6. Bumblebee - Transformers Insideline.com. Preuzeto 18. listopada 2011.
  7. Camaro, nada GM-a Npr.org. Preuzeto 18 listopada 2011.
  8. Camaro u Hawaii Five-O Insideline.com. Preuzeto 18. listopada 2011.
  9. Camaro zvijezda serije. Insideline.com. Preuzeto 18. listopada 2011.

Citirana literatura[uredi | uredi kôd]

  • (engl.) Edsall, Larry. 2009. Camaro - A Legend Reborn. Motorbooks. Minnespolis. ISBN 978-0760328194CS1 održavanje: parametar ref identičan predodređenom (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Chevrolet Camaro

Web stranice[uredi | uredi kôd]

Klubovi vlasnika[uredi | uredi kôd]