Ciganček

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ciganček (lat. Cortinarius caperatus; sinonim: Rozites caperata), ukusna je i jestiva gljiva. Raste u Sjevernoj Europi i Sjevernoj Americi. Danas se temeljem genetskih istraživanja svrstava u rod Cortinarius. Plodište je oker boje, sredina klobuka je obično kao brašnom posuta, a raste u jesen u bukovim i crnogoričnim šumama,uz napomenu da preferira pjeskovita tla ,a izbjegava tla bogata vapnom. Listići pod klobukom odvojeni su od stručka i glinaste su boje a na stručku se nalazi i ostatak prstenastog ovoja. Po novim istraživanjima posjeduje i određena antivirusna svojstva.[1]

Ciganček.

Dodatna literatura[uredi VE | uredi]

Grlić,Lj. Samoniklo jestivo bilje,Zagreb 1980.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. http://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,0d0f121956dd501b,5c4de264488a1f0a.html Begellova digitalna knjižnica] The Development of the Antiviral Drug RC 28 from Rozites caperata (Pers.: Fr.) P. Karst. (Agaricomycetideae). Pristup stranici 28.10 2012.
Tango Style Mushroom icon.svg    Molimo pročitajte kojih se temeljnih pravila kod branja i pripravljanja gljiva treba pridržavati i upozorenje o korištenju Wikipedije na vlastitu odgovornost.
Ne berite gljive bez savjeta stručnjaka i ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!