Citizendium

Izvor: Wikipedija

Citizendium je projekt jednog od osnivača Wikipedije, Larrya Sangera. Ideja da Citizendium krene s radom kao kopija engleske Wikipedije najavljena u rujnu 2006.[1] uskoro je odbačena, pa je projekt krenuo u javni rad u ožujku 2007. s nula članaka.

Sangeru se nije svidjela činjenica da po Wikipediji svatko može napisati što želi, bez odgovornosti i posve anonimno. Stoga je izašao iz uprave Wikipedije i pokrenuo Citizendium, online enciklopediju u kojoj ipak ima malo više reda.

Onaj tko želi dodati novi članak u Citizendium mora se registrirati, i to pravim imenom i prezimenom, a izradu i kvalitetu novih članaka nadgledaju znanstvenici i stručnjaci u određenim područjima. Sve je i dalje besplatno i na dobrovoljnoj bazi, baš kao i na Wikipediji. Na Citizendiumu se trenutačno nalazi više od 13 600 članaka[2] u raznim fazama uređivanja, i više od 110 gotovih članaka,[3] što je ujedno i najveći problem s kojim se ova enciklopedija morati suočiti: izgradnja dovoljne količine sadržaja da postane ozbiljan konkurent Wikipediji.

Fusnote[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]