Computer Music Center

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Radovi u tijeku!
Vienna Convention road sign Aa-16-V3.svg

Jedan vrijedni suradnik upravo radi na ovom članku!
Mole se ostali suradnici da NE uređuju ovaj članak dok je ova obavijest prisutna.
Koristite stranicu za razgovor na ovom članku ako imate komentare i pitanja u vezi s člankom.
Kada radovi budu gotovi, suradnik koji uređuje ovaj članak, predložak će sam ukloniti!
Hvala na razumijevanju!
(Predložak će biti uklonjen ako kroz 24 sata od trenutka postavljanja nema izmjena na članku.)

Disambig.svg »Columbia-Princeton Electronic Music Center« preusmjerava ovamo. Za istoimeni album, pogledajte Columbia-Princeton Electronic Music Center (album).

Computer Music Center (osnovan tijekom 1950-ih kao Columbia-Princeton Electronic Music Center) najstariji je centar za istraživanje elektroničke i kompjuterske glazbe u Sjedinjenim Američkim Državama. Dio je Sveučilišta Columbia.

Povijest[uredi VE | uredi]

Prethodnik Columbia–Princeton Electronic Music Centera bio je jedan studio kojeg su osnovali Vladimir Ussachevsky i Otto Luening, profesori Sveučilišta Columbia, s Miltonom Babbittom i Rogerom Sessionsom, profesorima Sveučilišta Princeton. Studio se prvotno bavio s eksperimentima vezanih za skladanje s vrpcom. Ubrzo se razvio u studio za sva polja elektroničke glazbe. Centar je službeno osnovan 1959. godine subvencijom Zaklade Rockefeller za akviziciju RCA Mark II Sound Synthesizer od RCA-a.

Glavna oprema centra, RCA Mark II Sound Synthesizer, isporučen je 1957. godine, nakon što je razvijen prema Ussachevskyjevim i Babbittovim specifikacijama. Sintesajzer i ostatak centra premješteni su u Prentis Hall, zgradu u 125. ulici (engleski: 125th Street) koja se nalazi kraj glavnog kampusa Sveučilišta Columbia koja se nalazi. Na tom sintesajzeru realizirane su brojne skladbe elektroničke glazbe, uključujući Babbittovu Vision and Prayer i Time's Encomium Charlesa Wuorinena, kojem je za to djelu dodjeljena Pulitzerova nagrada za glazbu 1970. godine. Godine 1961. izdavačka kuća Columbia Records izdala je album elektroničke glazbe zvan Columbia–Princeton Electronic Music Center. Djela s tog albuma uglavnom su nastajala na navedenom sintesajzeru.