Constantin Balescu

Izvor: Wikipedija
Constantin Balescu
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 12. siječnja 1864.
Mjesto rođenja Turnu Severin, Rumunjska
Datum smrti 1929.
Mjesto smrti Bukurešt, Rumunjska
Nacionalnost Rumunj
Opis vojnoga službovanja
Čin Viceadmiral
Ratovi Prvi svjetski rat
Vojska Rumunjska
Rod vojske mornarica
Zapovijedao rumunjska mornarica

Constantin Balescu (Turnu Severin, 12. siječnja 1864.Bukurešt, 1929.) je bio rumunjski admiral i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata obnašao je dužnost zapovjednika rumunjske mornarice.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Constantin Balescu rođen je 12. siječnja 1864. u Turnu Severinu. Od rujna 1881. pohađa francusku pomorsku školu u Brestu koju završava u rujnu 1883. godine. Tijekom 1882. i 1883. godine plovi na francuskom školskom brodu Reine Blanche. Nakon povratku u Rumunjsku u kolovozu 1883., služi u rumunjskoj mornarici i to na brodovima Mircea, Smardan i Rahova. Od svibnja 1889. služi na krstašu Elisabeth na kojem sudjeluje u više trenažnih plovidbi po Sredozemlju. Tijekom službe na krstašu Elisabeta, u svibnju 1891., promaknut je u čin kapetana. Od travnja 1892. nalazi se na službi u luci Sulina gdje služi i na medicinskom brodu Bistrita. U travnju 1894. počinje služiti na brodu Mircea gdje se nalazi jednu godinu, do ožujka 1895., kada je premješten na službu u ministarstvo rata. U travnju 1897. imenovan je zamjenikom zapovjednika krstaša Elisabeta, dok u travnju 1898. postaje zapovjednikom broda Mircea. Nakon što je pomorska škola premještena u Constantu imenovan je 1898. njezinim ravnateljem.

U travnju 1901. Balescu je imenovan zapovjednikom krstaša Elisabeth. Navedenim krstašem zapovijeda do travnja 1902. od kada ponovno služi u ministarstvu rata specijalizirajući se za podvodno naoružanje. U travnju 1905. imenovan je zapovjednikom velike eskadre koja je formirana oko krstaša Elisabeta. U tom svojstvu sudjeluje u razrješavanju diplomatskog spora koji je uzrokovan uplovljavanjem ruskog bojnog broda Knez Potemkin, na kojem je došlo do pobune mornara, u luku Constanta. Od siječnja 1908. zapovijeda Pomorskom bazom u Galatiju, te istodobno Dunavskom flotilom. U lipnju 1912. imenovan je u Glavni stožer, dok iduće, 1913. godine, postaje načelnikom mornaričkog odjela u ministarstvu rata. U svibnju 1913. promaknut je u čin kontraadmirala.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Tijekom Prvog svjetskog rata Balescu obnaša dužnost načelnika mornarice pri ministarstvu rata. Uz navedeno obnaša i dužnost predsjednika Savjetodavnog odbora mornarice. U lipnju 1917. imenovan je zapovjednikom rumunjske mornarice. U tom svojstvu upravlja operacijama rumunjske mornarice na Dunavu i Crnom moru. Kao zapovjednik mornarice jedan je od potpisnika primirja u Focsaniju kojim je sklopljeno primirje između Rumunjske i Centralnih sila, nakon kojeg organizira demobilizaciju rumunjske mornarice. Nakon ponovnog ulaska Rumunjske u rat upravlja zarobljavanjem njemačke vojne tehnike.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Balescu je zapovijedao rumunjskom mornaricom do 3. studenog 1920. kada je dao ostavku. Istodobno je promaknut u čin viceadmirala. Te iste godine imenovan je predsjednikom Savjetodavnog odbora mornarice. Preminuo je 1929. godine u Bukureštu. Tijekom života objavio je više stručnih i znanstvenih radova, te je bio članom Rumunjskog zemljopisnog društva, kao i Pomorskog vojnog suda. Njegovim imenom nazvan je i minopolagač rumunjske mornarice, te pomorska škola u Constanti.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(rum.) Constantin Balescu na stranici Vapoare.blogspot.hr