Coorg

Izvor: Wikipedija
Coorg, obitelj u tradicionalnoj nošnji.

Coorg (na kannada jeziku ಕೊಡವ; Kodagu, Kodava), dravidski narod naseljen u indijskoj državi Karnataka u distriktu Coorg (Kodagu), preko 120.000 pripadnika, većina oko grada Mercara. Coorgi govore istoimenim dravidskim jezikom, podskupina Kodagu i jezično su srodni Kurumbama. Coorgi su poznati po svojoj velikoj gostoljubivosti i smislom za humor,[1] a i na glasu su i kao veliki i hrabri ratnici, te su često učestvovali u raznim političkim pokretima i hrabro se borili na bojnom polju. Zbog svoje ratobornosti prozvali su ih malenim narodom ratnika' ("little nation of warriors" ).[2]

Rat i agrikultura glavna su preokupacija Coorga, ali oni su vješti, i muškarci i žene, u raznim obrtima, pa rade i kao kovači, zlatari, lončari, stolari i brice. Kodagu kuća tipično je smještena u blizini rižinih polja, okružena stablima naranča i drugog voća, okrenuta uvijek prema istoku i podignuta iznad tla. Velika obiteljska kuća gdje se okupljaju obitelji radi rituala, građena je od kamena i maltera.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Coorg People. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. veljače 2009. Pristupljeno 6. ožujka 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Kodava of India