Corvus CMS

Izvor: Wikipedija
Corvus CMS
IzdavačCorvus Info
Zadnja inačicanije podržano
Operacijski
sustav
Microsoft Windows
Žanrsustav za upravljanje sadržajem
Internetska
stranica
www.corvus.hr

Corvus CMS je nekadašnji sustav za upravljanje sadržajem (eng. CMS - Content Management System) koji je razvila tvrtka Corvus Info. Bio je izrađen je na Microsoftovoj ASP.NET platformi i posebno je razvijen za potrebe velikih, a ujedno fleksibilnih web-portala.[1] Primarna namjena bila mu je izrada i organizacija sadržaja na web-stranicama. Corvus CMS u potpunosti je podržavao višejezičnost, rad s pravima korisnika, praćenje interesa posjetitelja, izradu obrazaca i mnoge druge napredne mogućnosti.[1] Corvus CMS se više ne razvija, ne nudi na tržištu i nije podržan.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Corvus CMS nastao je 2005. godine i od 2017. godine njegov razvoj i podrška su okončani. Sama tvrtka u ono se vrijeme specijalizirala u izradi velikih i kompleksnih portala i e-commerce rješenja, koja su zahtijevali kontinuirane izmjene sadržaja od strane jednog administratora ili cijele redakcije. Od 2007. Corvus Info je postao Microsoft Gold partner,[2] a od 2009 i zlatni partner Verisign-a, vodeće tvrtke za proizvodnju internetskih sigurnosnih certifikata. Iste godine Corvus Info postao je dio M SAN Grupacije, najvećeg tehnološkog koncerna u jugoistočnoj Europi. Razlog ujedinjavanja bio je "potencijal i sinergije" u budućem zajedničkom razvoju i strateškom širenju.[3]

Primjena[uredi | uredi kôd]

Veliki broj portala i web-trgovina koristili su web-stranice izgrađene na Corvus CMS sustavu. Među njima su svojedobno bili i internetski portali poslovni.hr, croenergo.eu,moda.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 17. svibnja 2021. (Wayback Machine), kao i web-trgovine ekupi.hr i izloog.hr[neaktivna poveznica], vecernjishop.hr.

Eksperimentalna rješenja[uredi | uredi kôd]

Na Danima otvorenih integracija 2011 predstavljen je inovatorsko rješenje utmeljeno na Corvus CMS-u. Izloženi sustav predstavljao je interaktivno rješenje za multimedijski prikaz, poslovnu analizu i sigurnost izložbenih artikala u maloprodaji.

Prema pisanju medija: "Predstavljeno rješenje na inovativan način integrira sadržaje s weba (CMS) s multimedijskim prezentacijama koje se aktiviraju jednostavnim uzimanjem željenog uređaja u ruke korisnika. Sustav u tom trenutku preuzima podatke s weba i prikazuje ih na ekranu osjetljivom na dodir u atraktivnoj multimedijskoj prezentaciji. Vlasnik sustava u svakom trenutku putem Corvus CMS-a, na jednom mjestu, može doznati za svaki pojedini izloženi artikl koliko je puta uzet u ruku, te koliko je trajalo svako gledanje proizvoda".[4]

Osobine[uredi | uredi kôd]

Corvus CMS korisničko sučelje

Corvus CMS je sadržavao web-sučelje na koje se spaja preko korisničkog imena i lozinke. Sučelje je podijeljeno u module, tj. funkcionalne cjeline za upravljanje sadržajima. Moduli se dijele na osnovne (bez kojih rad u Corvus CMS-u nije moguć) i dodatne (razne nadogradnje).[5]

Moduli[uredi | uredi kôd]

  • Izbornik - služi za predstavljanje sadržaja kroz navigaciju na stranicama.
  • Članci - sadrži sve elemente za objavu sadržaja (tekstovi, slike, dokumenti, tagovi (oznake) itd.).
  • Grupe članaka - služi za kreiranje i rad s mapama u koje se pohranjuju članci.
  • Korisnici - sadrži alate za upravljanje korisnicima stranice ili portala.
  • Multimedija - sadrži alate za rad sa slikama, video materijalima i galerijama.
  • Zajednica - uključuje alate za upravljanje forumima, blogovima, anketama i ostalim sadržajem kojeg stvara zajednica.
  • E-trgovina - ovo je skup alata za upravljanje web-prodajom, a uključuje rad s cjenicima, proizvodima, uslugama, valutama, mjernim jedinicama, vrstama dostave, narudžbama i dr.
  • Newsletter - omogućava slanje sadržaja stranice ili portala putem cirkularnih e-mailova registriranim korisnicima
  • Banneri - uključuju alat za rad s oglasnim kampanjama
  • Konfiguracija - omogućuje prikaz svih zabilježenih korisničkih akcija te uređivanje postavki web rješenja

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Software.hr recenzije, "Corvus CMS", URL: http://www.software.hr/detalji.asp?ID=157, pristup: 28.04.2011.
  2. Corvus CMS Help "O nama", URL: http://help.corvuscms.hr/o-nama-67.aspxArhivirana inačica izvorne stranice od 22. rujna 2012. (Wayback Machine), pristup: 28.04.2011.
  3. King ICT, "Corvus Info, nova članica M SAN grupacije", URL: http://www.king-ict.hr/default.aspx?tabid=872&newsType=ArticleView&articleId=2910[neaktivna poveznica], pristup: 28.04.2011.
  4. Limun.hr, "Corvus Info na Danima otvorenih integracija", URL: http://limun.hr/main.aspx?ID=688825Arhivirana inačica izvorne stranice od 16. veljače 2021. (Wayback Machine), pristup: 09.04.2011.
  5. Corvus CMS Help, "CMS moduli", URL: http://help.corvuscms.hr/cms-moduli-19.aspxArhivirana inačica izvorne stranice od 11. travnja 2011. (Wayback Machine), pristup: 28.04.2011.