Crax rubra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crax rubra
Mužjak
Mužjak
Riđi oblik ženke
Riđi oblik ženke
Status zaštite
Status iucn2.3 VU hr.svg

Status zaštite: Osjetljivi

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Cracidae
Rod: Crax
Vrsta: C. rubra
Dvojno ime
Crax rubra
Linnaeus, 1758.
Podvrste
* Crax rubra rubra
  • Crax rubra griscomi
Sinonimi
* Crax chapmani
  • Crax globicera
  • Crax hecki
  • Crax panamensis

Crax rubra je vrsta ptice iz roda Crax, porodice Cracidae. Monogamna je vrsta, te je rasprostranjen u kišnim šumama od istočnog Meksika kroz Srednju Ameriku do Kolumbije i sjeverozapadnog Ekvadora. Hrani se mnogim voćem, smokvama i člankonošcima.

Izgled[uredi VE | uredi]

Duga je 78-92 centimetra, dok je teška 3100-4800 grama i dosta je velika ptica [1]. Najteža je vrsta svoje porodice, ali postoje neke vrste iz porodice jednako ili više duge nego ona[2].

Mužjak je crn s kovrčavom ćubom, bijelim trbuhom i žutom izraslinom na kljunu, dok su mu noge sive boje. Kod ženki postoje tri oblika u boji perja: prugasti oblik s prugastim vratom, pokrovnim perjem, krilima i repom, riđi oblik s crvenkasto-smeđim perjem i prugastim repom, te tamni oblik s crnkastim vratom, pokrovnim perjem i repom.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. del Hoyo, Josep (1994): 44. Great Curassow. In: del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew & Sargatal, Jordi (editors) Handbook of Birds of the World, Volume 2 (New World Vultures to Guineafowl): pp. 359, Plate 33. Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-15-6
  2. http://metropolis229.webcrossing.com/WebX/.2cba6387