Cristina Fernández de Kirchner

Izvor: Wikipedija
Cristina Fernández de Kirchner
Cristina Fernández de Kirchner

Cristina Fernández de Kirchner (2010.)

predsjednica Argentine
trajanje službe
2007. – 2015.
Potpredsjednik   Julio Cobos
Prethodnik Néstor Kirchner
Nasljednik Mauricio Macri
Rođenje 19. veljače 1953., La Plata
Politička stranka Frente para la Victoria, Partido Justicialista
Zanimanje Odvjetnica

Cristina Elisabet Fernández (La Plata, 19. veljače 1953.), poznata i po nazivu Cristina Kirchner, je argentinska političarka i bivša predsjednica Argentine. Ona je bivša žena nekdašnjeg predsjednika Argentine, Néstora Kirchnera i bivša senatorica za pokrajinu Buenos Aires.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Fernández je otpočela svoju političku karijeru 1970-ih godina. Izabrana je za upraviteljicu provincijalne legislature Santa Cruza 1989. godine, a potom ponovno izabrana za istu funkciju 1993. godine.

Dne 30. listopada 2007. do 9. prosinca 2015. godine postala je prva žena u povijesti Argentine koja je postala predsjednicom države, zamijenivši tako na toj funkciji svoga muža Nestora Kirchnera. Gospođa Kirchner dobila je skoro 44% glasova, blizu 22% više od svoje najveće rivalke, Elise Carrio. Na izborima 2011. godine u listopadu je uvjerljivo pobijedila ostale kandidate i tako si osigurala drugi mandat. U prosincu je objavljeno da ima rak štitnjače i da će ju 20 dana zamjenjivati potpredsjednik.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Argentinska predsjednica mora na operaciju, otkriven joj rak štitnjače, objavljeno 28. prosinca 2011., pristupljeno 30 prosinca 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Cristina Fernández de Kirchner
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Cristina Fernández de Kirchner