Crkva ujedinjenja

Izvor: Wikipedija

Crkva ujedinjenja (punim imenom: Udruženje svetog duha za ujedinjenje svjetskog kršćanstva) ili Pokret ujedinjenja je novi religijski pokret utemeljen 1954. u Južnoj Koreji.

Osnivanje[uredi | uredi kôd]

Članovi Crkve ujedinjenja vjeruju da se Isus ukazao Sun myung Moonu kada je on molio na Uskrs 1935. i zamolio ga da dovrši njegovu misiju, koja je ostala neispunjena zbog Isusovog razapinjanja na križu. Moon je prihvatio ovu misiju.

Službeno crkveno učenje se temelji na Bibliji i objašnjeno je u knjizi Božanski Princip.[1] U knjizi se objašnjava da je Bog stvoritelj čija dvojna struktura sadrži i muškost i ženskost. Ceremonije Blagoslova Crkve ujedinjenja[2] je crkvena praksa koja je privukla veliku pažnju javnosti. Crkva je također uključena u međuvjerske aktivnosti[3] s drugim religijama, uključujući i Kršćanstvo i Islam, bez obzira na teološke razlike.

Crkva ujedinjenja sponzorira i podržava brojne aktivnosti i projekte uključujući business projekte,[4] sport,[5] kulturu[6] i mnoge druge.

Doktrina[uredi | uredi kôd]

Božanski Princip je temeljna knjiga u kojoj je objašnjena doktrina Crkve ujedinjenja.

Bog je stvoritelj, koji unutar sebe posjeduje dvojnu strukturu muškosti i ženskosti, te je izvor sve istine, ljepote i dobrote. Ljudi i priroda odražavaju Božju prirodu, osobnost i svrhu.

Zbog pada prvih ljudi, Adama i Eve, nikada nije uspostavljena idealna obitelj na Zemlji tj. istiniti muškarac i žena koji bi savršeno odražavali Boga, svoga roditelja i od njega dobili blagoslov za početak svoje obitelji kada bi za to postali dovoljno zreli.

Zbog toga dolazi Isus kao ''Drugi Adam'' da uspostavi istinitu obitelj i uspostavi Božji ideal na Zemlji.

Zbog nevjere Židova i Isusovog razapinjanja na križu ova je misija ostala neispunjena sve do danas.

Moon dolazi kao ''treći Adam'' da bi dovršio Isusovu misiju i uspostavio Božji ideal na Zemlji, Nebesko kraljevstvo.

Sljedbenici Rev. Moona nazivaju ''Istiniti otac'', a njegovu suprugu ''Istinita majka'', a zajedno ''Istiniti roditelji''.

Crkva ujedinjenja aktivno promovira obitelj i obiteljske vrijednosti kroz svoje djelovanje, posebno Federaciju obitelji za mir u svijetu[7] te naglašava da nema individualnog duhovnog spasenja već je spasenje moguće isključivo u okviru obitelji i kroz duhovnu obnovu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.messagesfromspiritworld.info/Files/Divine%20Principle.pdf
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. veljače 1997. Pristupljeno 24. listopada 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. http://www.upf.org/peace-and-security/middle-east-peace-projects
  4. http://www.tongilgroup.org/eng/mastart/mastart.php
  5. http://www.peacecup.com/en/peacecup/news_news.php?PHPSESSID=4b7611349aad8be8974e94a5b79454b3[neaktivna poveznica]
  6. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. listopada 2013. Pristupljeno 24. listopada 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  7. http://www.ffwp.hr/