Crna Guja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crna Guja
Crna Guja
L prema D: Tim McInnerny, Rowan Atkinson, Stephen Fry, Tony Robinson and Hugh Laurie u Crna Guja Stupa Naprijed
Blackadder
Format sitcom, parodija
Autor Richard Curtis
Rowan Atkinson
Ben Elton
Glumci Rowan Atkinson
Tony Robinson
Tim McInnerny
Hugh Laurie
Stephen Fry
Helen Atkinson-Wood
Država podrijetla Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Broj epizoda 24
Broj sezona 4
Produkcija
Producent John Lloyd
Trajanje epizode 30min
Prikazivanje
TV kuća BBC
U Hrvatskoj HRT 2
Emitiranje 15. lipnja 1983. – 2. studenog 1989.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Crna Guja (eng. Blackadder) je BBC-jeva humoristična serija u četiri sezone i više zasebnih epizoda govori o životu Edmunda Crne Guje. Svaka se sezona bavi drugim povijesnim razdobljem i shodno tomu i drugom Crnom Gujom koji je uvijek reinkarnacija onoga prijašnjega. U svakoj inkarnaciji Rowan Atkinson glumi glavni lik, Crnu Guju. Uz njega još se samo njegov ne prepametni pratitelj Baldrick pojavljuje u sve četiri sezone, a glumi ga Tony Robinson. Svaka od četiri sezone ima svoju osobitu kvalitetu, a istodobno se uklapa u cjelinu. I drugi se glumci pojavljuju tijekom cijele serije, ali ne glume uvijek isti lik.

Sezone[uredi VE | uredi]

1. sezona: Crna Guja[uredi VE | uredi]

Serija počinje 1485. godine dok Engleskom vlada Rikard III. i završava 1498. vladavinom kralja Rikarda IV. Serija prati događaje vezane uz njegova drugoga sina Edmunda Crnu Guju, vojvodu od Edinburgha, koji je na kraju razriješen svih dužnosti.

2. sezona: Crna Guja II.[uredi VE | uredi]

Druga sezona Crne Guje smještena je u doba kraljice Elizabete I. Kraljica je prikazana kao ekscentrična vladarica sklona čudnim snovima koji uključuju konje. Crna Guja u ovoj je sezoni jedan od najbližih kraljičinih prijatelja. U ovoj se sezoni već prepoznaje specifičan humor tipičan za ovu popularnu seriju. Uz Crnu Guju pojavljuje se i Baldrick, kao jedini lik koji se konstantno pojavljuje u sve četiri sezone.

3. sezona: Crna Guja Treći[uredi VE | uredi]

U ovoj je sezoni Crna Guja batler princa Georgea u vrijeme vladavine kralja Georgea III. Princ George čovjek je s mnogo čarapa. Ima čak 432.507 pari, a Crna Guja tvrdi da ne poznaje nikoga s manjim mozgom od njegova. Ovo je jedina sezona u kojoj Crna Guja ne umire na kraju.

4. sezona: Crna Guja stupa naprijed[uredi VE | uredi]

Četvrta sezona ove popularne serije smještena je u razdoblje prvoga svjetskog rata. Crna Guja sada je satnik u britanskoj vojsci koji se nalazi na frontu i koji se neprestano svađa, kako s nadređenima, tako i s podređenima. Zadnja epizoda sezone toliko je dirljiva i osobita da je ušla u svjetske televizijske anale. Na kraju te epizode umiru svi glavni likovi osim generala Melchetta.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]