Crna Guja

Izvor: Wikipedija
Crna Guja
L prema D: Tim McInnerny, Rowan Atkinson, Stephen Fry, Tony Robinson and Hugh Laurie u Crna Guja Stupa Naprijed
Naslov izvornika
Blackadder
Formatsitcom, parodija
AutorRichard Curtis
Rowan Atkinson
Ben Elton
GlumciRowan Atkinson
Tony Robinson
Tim McInnerny
Hugh Laurie
Stephen Fry
Helen Atkinson-Wood
Država podrijetla Ujedinjeno Kraljevstvo
Broj epizoda24
Broj sezona4
Produkcija
ProducentJohn Lloyd
Trajanje epizode30min
Prikazivanje
TV kućaBBC
U HrvatskojHRT 2
Emitiranje15. lipnja 1983.2. studenog 1989.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Crna Guja (eng. Blackadder) je BBC-jeva humoristična serija u četiri sezone i više zasebnih epizoda govori o životu Edmunda Crne Guje. Svaka se sezona bavi drugim povijesnim razdobljem i shodno tomu i drugom Crnom Gujom koji je uvijek reinkarnacija onoga prijašnjega. U svakoj inkarnaciji Rowan Atkinson glumi glavni lik, Crnu Guju.[1] Uz njega još se samo njegov ne prepametni pratitelj Baldrick pojavljuje u sve četiri sezone, a glumi ga Tony Robinson. Svaka od četiri sezone ima svoju osobitu kvalitetu, a istodobno se uklapa u cjelinu. I drugi se glumci pojavljuju tijekom cijele serije, ali ne glume uvijek isti lik.

Sezone[uredi | uredi kôd]

1. sezona: Crna Guja[uredi | uredi kôd]

Serija počinje 1485. godine dok Engleskom vlada Rikard III. i završava 1498. vladavinom kralja Rikarda IV. Serija prati događaje vezane uz njegova drugoga sina Edmunda Crnu Guju, vojvodu od Edinburgha, koji je na kraju razriješen svih dužnosti.

2. sezona: Crna Guja II.[uredi | uredi kôd]

Druga sezona Crne Guje smještena je u doba kraljice Elizabete I. Kraljica je prikazana kao ekscentrična vladarica sklona čudnim snovima koji uključuju konje. Crna Guja u ovoj je sezoni jedan od najbližih kraljičinih prijatelja. U ovoj se sezoni već prepoznaje specifičan humor tipičan za ovu popularnu seriju. Uz Crnu Guju pojavljuje se i Baldrick, kao jedini lik koji se konstantno pojavljuje u sve četiri sezone.

3. sezona: Crna Guja Treći[uredi | uredi kôd]

U ovoj je sezoni Crna Guja batler princa Georgea u vrijeme vladavine kralja Georgea III. Princ George čovjek je s mnogo čarapa. Ima čak 432.507 pari, a Crna Guja tvrdi da ne poznaje nikoga s manjim mozgom od njegova. Ovo je jedina sezona u kojoj Crna Guja ne umire na kraju.

4. sezona: Crna Guja stupa naprijed[uredi | uredi kôd]

Četvrta sezona ove popularne serije smještena je u razdoblje Prvoga svjetskog rata. Crna Guja sada je satnik u britanskoj vojsci koji se nalazi na frontu i koji se neprestano svađa, kako s nadređenima, tako i s podređenima. Zadnja epizoda sezone toliko je dirljiva i osobita da je ušla u svjetske televizijske anale. Na kraju te epizode umiru svi glavni likovi osim generala Melchetta.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pingitore, Silvia. 5. srpnja 2022. The shortest interview ever with Mr Bean star Rowan Atkinson (engleski). Pristupljeno 2. srpnja 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]