Crna roda

Izvor: Wikipedija
Crna roda
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Ciconiiformes
Porodica: Ciconiidae
Rod: Ciconia
Vrsta: C. nigra
Dvojno ime
Ciconia nigra
Linnaeus, 1758.
Raspon
██ gnijezdišta selica ██ zimovališta ██ populacije koje se ne sele

██ gnijezdišta selica

██ zimovališta

██ populacije koje se ne sele

Ciconia nigra

Crna roda (lat. Ciconia nigra) je pored bijele rode (Ciconia ciconia) jedina vrsta iz porodice roda (Ciconiidae) koja se gnijezdi u Europi.

Neznantno je manja od bijele rode. Glava, vrat, gornji dio tijela i prsiju im pokriva crno perje s metalnim, ovisno o kutu svjetla zelenkastim, purpurnim ili čak bakrenastim odsjajem. Samo prsa, trbuh, donji dio krila neposredno uz tijelo i donji dio repa su im bijeli. Kljun ovih roda je dugačak i kod ženki ravan, dok se kljun mužjaka čini neznatno savijen uvis. U vrijeme parenja svadbeno ruho odrasle ptice su živo crveni kljun i noge, koje su inače smećkaste do zagasito tamno crvene. Na svojim dugim nogama ima plivače kožice, kao i bijela roda.

Plaha je, i nikada ne živi u koloniji. Hrani se ribama, raznim vodozemcima (žabe), kukcima, i sitnim sisavcima. Na jajima sjede oba roditelja i brinu o mladima. Prilično je rijetka. U Hrvatskoj je rasprostranjena u šumama hrasta lužnjaka središnje i istočne Hrvatske.

Populacije koje žive u Europi su selice (iznimka su većina populacija koje žive na Pirenejskom poluotoku), dok su populacije koje žive u južnim dijelovima Afrike stanarice.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Crna roda
Wikivrste imaju podatke o taksonu Crnoj rodi