Crni dupin

Izvor: Wikipedija
Crni dupin
Status zaštite

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Cetacea
Porodica:Delphinidae
Rod:Pseudorca
Vrsta:P. crassidens
Dvojno ime
Pseudorca crassidens
Owen, 1846.
Rasprostranjenost
Baze podataka

Crni dupin (lat. Pseudorca crassidens) je morski sisavac iz porodice Delphinidae, jedini je predstavnik roda Pseudorca. Živi u umjerenim i tropskim vodama diljem svijeta. Izgledom je sličan s više poznatim kitom ubojicom. Kao i kit ubojica, ova vrsta napada i ubija druge kitove, ali ne pripadaju istom rodu.

Crni dupin je prvi put opisao britanski paleontolog i biologa Richard Owen u svojoj knjizi o "povijesti britanskih fosilnih sisavaca i ptica". Mislilo se da je vrsta izumrla dok Johannes Reinhardt nije potvrdio 1861. da vrsta živi u Kielskom zaljevu.

Crni dupin je, kao što i ime kaže, crne boje sa sivim vratom. Ima vitko izduženo tijelo te 44 zuba. Leđna peraja je srpasta i njegove peraje su uske i kratke. Prosječna veličina je oko 4,9 m. Ženke mogu postići maksimalnu poznatu veličinu od 5,1 m u dužini i 1.200 kg (£ 2600) u masi, a najveći mužjaci mogu dostići 6,1 m i čak 2.200 kg.

Ova vrsta se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta u Republici Hrvatskoj.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. zasticene vrsteArhivirana inačica izvorne stranice od 16. travnja 2015. (Wayback Machine) Pristupljeno 10. travnja 2015.