Prijeđi na sadržaj

Crni labud (1942.)

Izvor: Wikipedija
Crni labud
Naslov izvornika
The Black Swan
RedateljHenry King
ProducentRobert Bassler
ScenaristRafael Sabatini (roman)
Seton I. Miller
Philip Dunne
Glavne ulogeTyrone Power
Maureen O'Hara
Laird Cregar
Thomas Mitchell
George Sanders
GlazbaAlfred Newman
SnimateljLeon Shamroy
MontažaBarbara McLean
Distributer20th Century Fox
Godina izdanja1942.
Trajanje85 min.
Država SAD
Jezikengleski
Žanrpustolovni
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Crni labud (eng. The Black Swan) je američki pustolovni film iz 1942. s piratskom tematikom.

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Nakon što Engleska i Španjolska sklope mir, slavni bukanir Henry Morgan (Laird Cregar) odluči prestati s gusarenjem protiv Španjolaca. Za nagradu, postaje guverner Jamajke, sa zadatkom da očisti Karibe od svojih bivših piratskih kolega, koristeći i silu ako bude potrebno. Smjenjuje bivšeg guvernera, lorda Denbyja (George Zucco), ali ne vjeruju mu ni ugledni građani Port Royala, a ni pirati.

Kapetan Jamie Waring (Tyrone Power) i njegov zamjenik Tom Blue (Thomas Mitchell), odlučuju odustati od svog "zanata" iz poštovanja prema Morganu, ali ostali iz Piratskog bratstva, kao kapetan Billy Leech (George Sanders), zapovjednik broda Crni labud, i kapetan Wogan (Anthony Quinn), odbijaju prestati s pljačkama. U međuvremenu, Waringu se svidi Denbyjeva kćer Margaret (Maureen O'Hara), koja je protiv svoje volje zaručena za engleskog velikaša, Rogera Ingrama (Edward Ashley). Kako se poslije ispostavi, njezin zaručnik potajno opskrbljuje pirate o polascima i rutama engleskih brodova s blagom, sve radi destabiliziranja Morganovog položaja.

Kada Morgan ne uspije zaustaviti pljačke, Ingram i njegovi ga optuže da još surađuje sa svojim nekadašnjim piratskim kolegama. Morgan šalje Waringa u potragu za pravim krivcima, a ovaj pri tome otima Margaret kako bi ju "bolje upoznao".

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Galerija[uredi | uredi kôd]