Crni orah

Izvor: Wikipedija
Crni orah
Black Walnut nut and leave detail.JPG
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Fagales
Porodica: Juglandaceae
Rod: Juglans
Vrsta: J. nigra
Dvojno ime
Juglans nigra
L.
Juglans nigra

Crni orah ili istočno američki orah (lat. Juglans nigra) je vrsta oraha iz porodice Juglandaceae. Porijeklom je iz istočnog dijela SAD-a, gdje se i danas često uzgaja. Karakteristike su kvalitetno drvo, najbrže raste od svih vrsta oraha, ima manju krošnju, dulje deblo. Plodovi nisu jestivi,[1]veći od običnog oraha, ljuska je tvrđa te ga je teže čistiti,a ulje koje plod sadrži se brzo užegne.

Drvo je jako traženo u industriji (namještaj, parketi, kundaci za oružje, te razne druge primjene gdje se traži kvalitetno, čvrsto i dugotrajno drvo). Plod se često koristi za proizvodnju prirodnih lijekova.

Proizvodnja u svijetu je mnogo manja od proizvodnje perzijskog oraha, te ne uspijeva dobro u Kini, Iranu, Brazilu koji su inače veliki proizvođači oraha.

Zanimljivo je da se sve češće crni orah može čuti u kontekstu crnog zlata, jer tko ima (obično u nasljedstvu) šumu crnog oraha možemo reći da ima na raspolaganju veliko bogatstvo.

Najbolje uspijeva na području SAD-a te Europe. S obzirom na to da u tim područjima je zemljište skupo, manje ljudi se odlučuje na dugoročnu investiciju, te samim time cijena crnog oraha (prvenstveno drvne mase) je svake godine sve veća.[2]

Kod nas se koristi u hortikulturi,no ne često.

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Grlić,Lj. Samoniklo jestivo bilje,Zagreb 1980.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Juglans+nigra

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Miroslav Smiljanić: Ulje crnog oraha pojačano sa pelinom i klinčićem uništava bakterije, gljivice, viruse... (Svibanj 2012.) Zdravlje iz prirode, pristupljeno 17. listopada 2015.
  2. [1]