Crvotočina

Izvor: Wikipedija
Schwarzschildova crvotočina

Crvotočina (ili Einstein–Rosenov most) je spekulativna struktura koja povezuje različite točke u prostor-vremenu. Temelji se na posebnom rješenju Einsteinovih jednadžbi polja riješenom pomoću Jakobijanske matrice i determinante. Crvotočina se može prikazati kao tunel s dva kraja, svaki na zasebnim točkama u prostor-vremenu (različite lokacije ili različite točke vremena). Točnije, crvotočina je transcedetalna bijekcija prostor-vremenskog kontinuuma, odnosno, asimpotička projekcija Calabi-Yau prostora koje se manifestira u Anti-de Sitter prostoru.

Crvotočina bi imala trodimenzionalnu vanjštinu te četverodimenzionalnu (ili višedimenzionalnu) unutrašnjost, tj. hiperprostor koji nije dio našeg svemira. Hiperprostor je zasad teoretski prostor koji ima 4 ili više dimenzija, dopušta postojanje paralelnih svemira te putovanja brzinom svjetlosti.

Kako bi se crvotočine održavale (tj. kako ne bi implodirale), potrebna je negativna energija i antigravitacijska sila. Negativna energija nastaje u laboratorijima fizičara svaki dan, ali u izuzetno malim količinama i na vrlo kratko. Nastaje tako da se energija posuđuje od vakuuma, ali kad je riječ o vakuumu, energija mora u dijeliću stotinke biti vraćena natrag. Crvotočine su u skladu s teorijom relativnosti, no ostaje za vidjeti postoje li i je li moguće stvoriti dovoljnu količinu negativne energije za njihovo održavanje. Zasad fizičari smatraju da smo vrlo daleko od točke u kojoj smo sposobni crvotočinu održavati otvorenom te ju koristiti za prostor-vremenska putovanja.

Znanost smatra da crvotočine mogu povezati izuzetno daleke udaljenosti, kao što su milijarde svjetlosnih godina, ali i kratke udaljenosti, kao što je par metara, različite svemire ili različite točke vremena. To crvotočine pretvara i u strojeve za putovanje u prošlost. Stephen Hawking nagađao je da fizikalni zakoni svemira neće dopustiti putovanje unatrag kroz vrijeme i promijenu prošlosti. Tako je dao pretpostavku očuvanja vremenskog slijeda. Nismo sigurni je li imao pravo, ali znamo da postoje 2 načina kojima bi fizikalni zakoni mogli spriječiti izradu vremenskog stroja te zaštiti vremenski slijed:

1) Fizikalni zakoni neće nam dopustiti da prikupimo dovoljnu količinu negativne energije da stvorimo i očuvamo crvotočinu.

2) Vremenski stroj bi svaki put uništio samog sebe (vjerojatno ogromnom eksplozijom) u trenutku kad bi netko pokušao putovati u prošlost.


Izraz crvotočina (eng. wormhole) je 1957. godine prvotvorno rabio John Archibald Wheeler, jedan od zadnjih Einsteinovih suradnika. Izraz izvire iz analogije gibanja crva po jabučnoj kori.


Nedovršeni članak Crvotočina koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.