Prijeđi na sadržaj

Dalen (Nizozemska)

Izvor: Wikipedija
Dalen

Crkva u Dalenu

Površina
 • Ukupna66,25 km2
Visina13 m
Koordinate52°42′N 6°45′E

Stanovništvo
 • Entitet5530
(83/km2)

Poštanski broj7751
Pozivni broj0524
Zemljovid

Položaj grada u pokrajini Drenthe

Dalen (nizozemski donjosaski: Daoln) je selo i bivša općina u sjeveroistočnoj Nizozemskoj, u pokrajini Drenthe. Od 1998. godine, Dalen je dio općine Coevorden.

Selo je prvi put spomenuto u 12. stoljeću kao "in Dalon", ali je etimologija naziva nejasna.[1] Dalen je esdorp, vrsta sela koja se razvila u ranom srednjem vijeku duž ceste koja vodi od Coevordena do Groningena. Selo ima dva trokutasta seoska trga.[2]

Nizozemska reformirana crkva u Dalenu je crkva s tornjem iz 15. stoljeća. Crkva je oštećena tijekom opsade Coevordena 1813. godine, a obnovljena je 1824. godine.[3]

U selu se nalaze mnoge trgovine, restorani, pekare i pub pod nazivom D'aolle Bakkerij. Dalen je poznat po svojim dvjema vjetrenjačama, Jan Pol i De Bente, koje su otvorene za javnost. U blizini se nalazi i Center Parcs obiteljsko odmaralište pod nazivom 'De Huttenheugte', a uz odmaralište se nalazi i tematski park Plopsa Indoor. Željeznička stanica Dalen povezuje selo s Emmenom i Coevordenom/Zwolleom.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Zoekresultaten. etymologiebank.nl. Pristupljeno 7. kolovoza 2024.
  2. DBNL. Dalen (gemeente Coevorden), Monumenten in Nederland. Drenthe, Redmer Alma, Sabine Broekhoven, Saskia van Ginkel-Meester, Chris Kolman, Ronald Stenvert. DBNL (nizozemski). Pristupljeno 7. kolovoza 2024.
  3. DBNL. Dalen (gemeente Coevorden), Monumenten in Nederland. Drenthe, Redmer Alma, Sabine Broekhoven, Saskia van Ginkel-Meester, Chris Kolman, Ronald Stenvert. DBNL (nizozemski). Pristupljeno 7. kolovoza 2024.