Dan mladosti

Izvor: Wikipedija
Spomenik na stadionu Partizana u Beogradu

Dan mladosti je bila priredba i sastavni dio kulta ličnosti u čast Josipa Broza Tita u SFR Jugoslaviji.

"Štafeta mladosti" je palica koja je išla kroz cijelu SFRJ, te svakog 25. svibnja dodjeljivana predsjedniku Josipu Brozu Titu. Taj datum proglašen je njegovim rođendanom (nakon što Tito "preživljava" Desant na Drvar), premda je Tito rođen 7. svibnja.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Štafete u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Štafeta mladosti uvedena je 1945. godine, a na Titovu inicijativu, 1957. događaj je proglašen "Danom mladosti". Do Titove smrti 1980., štafeta mu se osobno dodjeljivala na stadionu JNA u Beogradu. Poslije njegove smrti, štafeta se predavala predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije.

1987. godine, u Sloveniji je izbio skandal kada je objavljen plakat za "Dan mladosti", koji je podsjećao na plakate njemačke nacionalsocijalističke stranke kada je ona bila na vlasti. Ipak, skandal je utišan i priredba je održana.

Sljedeće godine, 1988., posljednji je put na beogradskom stadionu održana priredba za "Dan mladosti". U tijeku te godine, SSOJ je ukinuo ovu nekada popularnu manifestaciju. Veliki broj štafeta danas se čuva u Kući cvijeća, Titovom mauzoleju u Beogradu.

Dan Mladosti se ponegdje i danas obilježava. Manifestacija je obično podijeljena na kraći dio u kojem sudjeluju stariji te dulji dio za mlade koji uključuje zabavu primjerenu mlađoj generaciju (koncerti, sport, izleti).[1]

Skupovi Titovih obožavatelja u suverenoj Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Redovito se nekoliko tisuća Titovih obožavatelja skuplja u Kumrovcu kako bi obilježili godišnjicu njegova rođenja.[2] Ondje se mogu i kupiti brojni suveniri poput majica, slika i knjiga.

Nazivi proslave[uredi | uredi kôd]

  • "Štafeta mladosti" (1945. – 1957.)
  • "Dan mladosti" (1957. – 1980.)
  • "I poslije Tita - Tito" (1980. – 1988.)

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. svibnja 2010. Pristupljeno 12. svibnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. http://www.vecernji.hr/vijesti/poruke-kumrovca-dok-je-tito-bio-ziv-svima-nam-je-bilo-bolje-clanak-414160/