Dan pokore

Izvor: Wikipedija

Dan pokore i molitve (njem.: Buß- und Bettag) je u Njemačkoj praznik Evangeličke crkve. Tijekom povijesti čitavo stanovništvo je u hitnim situacijama i opasnostima bilo pozvano na pokoru i molitvu. Od kraja 19. stoljeća opći dan pokore i molitve je bio u srijedu prije posljednje nedjelje crkvene godine, tj. jedanaest dana prije prve nedjelje došašća.

Kako je Dan pokore i dalje crkveni praznik, u nekim pokrajinama su zabranjeni plesne manifestacije te djelomično rad igara na sreću.

Državni praznik[uredi | uredi kôd]

1994. je odlučeno da se ukida Dan pokore kao neradni dan, kako bi se pomoglo poslodavcima. Odluka je stupila na snagu godinu dana kasnije. Jedino u Saski je Dan pokore i dalje neradni dan.[1] U pokrajini Schleswig-Holstein se nekoliko puta razgovaralo o povratku Dan pokore kao neradni dan, ali su svi pokušaji bili neuspješni.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Buß- und Bettag: Gesetzlicher Feiertag in Sachsen. Pristupljeno 6. rujna 2018.
  2. Annett Otto: Volksentscheid soll Bonn unter Druck setzen. Schleswig-Holstein stimmt über Buß- und Bettag abArhivirana inačica izvorne stranice od 20. prosinca 2015. (Wayback Machine); In: Berliner Zeitung. 27. November 1997.