Darko Juka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Darko Juka (Mostar, 30. studenoga 1981.), hrvatski novinar, književnik, kolumnist, istaknuti kulturni i društveni djelatnik, stručnjak za odnose s javnošću iz Bosne i Hercegovine.

Životopis[uredi VE | uredi]

Diplomirani novinar, PR-ovac, hrvatski književnik, kolumnist, istaknuti kulturni i društveni djelatnik Darko Juka rođen je 30. studenoga 1981. godine u Mostaru, u kojemu se i školovao, završivši OŠ S.S. Kranjčevića (1996.) i Gimnaziju fra Grge Martića (2000.), te diplomiravši novinarstvo (2005.) pri tadanjemu Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, kao prvi naraštaj novoosnovanoga četverogodišnjeg Studija novinarstva.

Odmah po upisu na fakultet (2000.), zapošljava se na Hrvatskoj radiopostaji Mostar, gdje je proveo dvije i pol godine, radeći prvotno kao spiker, a onda kao novinar i radijski voditelj, usporedo pišući za splitsku Slobodnu Dalmaciju (2001.-2003.) i za mostarski Dnevni list (2001.). Najdulje se, od mnoštva hrvatskih tiskovina i elektroničkih medija s kojima je surađivao, zadržao radeći kao novinar-izvjestitelj za zagrebački Večernji list (2004.-2009.), nakon kojega prihvaća ponudu Uprave Aluminija d.d. Mostar i, 1. lipnja 2009. godine, sklapa poslovni odnos s tim najvećim bosanskohercegovačkim izvoznikom, ustrojivši Odjel korporativnih komunikacija i marketinga, kojemu je na čelu.

Po obrani diplomskoga rada (2005.), ugledni zagrebački profesor i tadanji pročelnik mostarskoga Studija novinarstva, prof. dr. sc. Marko Sapunar, i današnji rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Zoran Tomić, Juki preporučuju objavu toga rada, iz čega je rođena knjiga Priručnik za novinske novinare – Od prvoga podatka do povratne informacije učinka (2007.). Darko je Juka autorom i dvaju zbirki poezije: Sjetni tragovi (2003.) i Usud tišine (2005.). Ozbiljan trag u književnosti Juka ostavlja pjesmama i proznim zapisima koje mu objavljuju u Vijencu Matice hrvatske (Zagreb), Motrištima Matice hrvatske (Mostar), Osvitu Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (Mostar) i u Hrvatskomu slovu (Zagreb).

Aktivirajući se na polju odnosa s javnošću, uspješno implementira znanstvene i praktične postulate odnosa s javnošću u rad jedne od najuspješnijih bh. tvrtki, kako na izgradnji korporativnoga brenda i ugleda, tako i na osobito naglašenomu polju društveno-odgovornoga poslovanja svjetski poznate tvornice. Jukin je rad vrjednovan i međunarodno te mu je Prva međunarodna konferencija za odnose s javnošću u Jugoistočnoj Europi, PRO.PR Conference, 2015. godine dodijelila prestižnu međunarodnu nagradu PRO.PR Award ''za osobit doprinos razvitku procesa upravljanja komunikacijama i odnosima s javnošću''.

Juka je u javnosti osobito prepoznatljiv kao kulturni djelatnik, u prvomu redu kao ravnatelj umjetničke Galerije Aluminij. Za rad na kulturnomu planu, Matica hrvatska dodijelila mu je Kristalnu maticu Vjekoslav Šutej (2013.) i Veliku povelju Matice hrvatske Mostar za promociju i afirmaciju kulture u gradu na Neretvi (2017.).

Djela[uredi VE | uredi]

  • Sjetni tragovi, 2003.
  • Usud tišine, 2005.
  • Priručnik za novinske novinare - Od prvoga podatka do povratne informacije učinka, 2007.

Nagrade[uredi VE | uredi]