Dave Brubeck

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

David Warren Brubeck (Concord,Kalifornija 6. prosinca 1920. - Norwalk, Connecticut, 5. prosinca 2013.), američki jazz glazbenik.

Kao školovani glazbenik, upustio se u drugoj polovini 1940.-ih godina u jazz vode, te je 1949. godine s triom u kojemu su uz njega kao pijanista bili još perkusionist Cal Tjader i basist Ron Crotty izdao prvu ploču, koji pokazala vrlo uspješnom: ubrzo su se ploče s njegovim pjesmama prodavale u približno 50.000 primjeraka svakog kvartala, uz visoku zaradu. 1954. godine je postao drugi jazz glazbenik koji je dospio na naslovnicu slavnog magazina "Time".

S vremenom je sve više pisao glazbu za televiziju, te nakon 1978. godine ne nastupa više mnogo.

Autor je većeg broja vrlo zapaženih jazz standarda, među kojima je vjerojatno najpopularniji "Take Five" iz 1959. godine.

Životopis[uredi VE | uredi]

David Brubeck je rođen u Concordu kod San Francisca Kaliforniji od oca Petea koji je imao govedarski ranč; majka Elizabeth je bila školovana klasična pijanistica koja je davala poduke iz klavira. Kako bi nastavio posao na obiteljskom ranču (njegova starija braća Howard i Henry već su se već bavila glazbom), započeo je studij veterinarstva na College of the Pacific u Stocktonu (Kalifornija), da bi ubrzo prešao na studij glazbe na istom visokom učilištu. 1942. godine je obranio bakalaureat, te je odmah unovačen u američku vojsku. Služio je na europskom ratištu, gdje je svirao klavir i predvodio vojnički glazbeni sastav. Razvojačen je nakon četiri godine vojne službe, te je nastavio studij kompozicije, na Mills Collegeu u Oaklandu.

Već 1942. godine D. Bruebeck se ženi s Lolom Bruebeck (1924.-1914., Lola je i sama pisala tekstove za jazz pjesme), te je s njome ostao u braku do svoje smrti 2012. godine.

Nakon studija počinje u San Franciscu nastupati kao dio jazz okteta i potom trija, te 1949. godine postiže ozbiljan uspjeh, prodajući 40 do 50 tisuća ploča svakog kvartala (u to vrijeme su se mahom prodavale "singlice", ploče sa jednom do dvije pjesme).

1951. godine doživljava ozbiljnu ozljedu vratne kralježnice na surfanju, te se oporavio tek nakon nekoliko mjeseca; kasnije su ga više godina pratili bolovi od te teške ozljede. Bolovanje nije bitno omelo njegovu karijeru, u kojoj je postigao status slavnog jazz kompozitora i pijanista, te zapaženog autora glazbe za film i TV. Sa svojom slavom se nosio na ponizan način, kao da mu pažnja javnosti donekle smeta.

1980. godine je prešao na katoličanstvo, uz stanovitu pažnju javnosti.

Imao je šestoro djece, od kojih je četvero postalo profesionalnim glazbenicima. Najstariji Darius (r. 1947.) je pijanist i producent, Dan je perkusionist, Chris je kompozitor i multiinstrumentalist. Najmlađi sin Matthew (r. 1961.) je čelist i kompozitor.


Izvori[uredi VE | uredi]