David Stern

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
David Stern
David Stern
Rodno ime David Joel Stern
Rođenje 22. rujna 1942.
Zanimanje Povjerenik NBA lige
Godine rada 1984.-
Prethodnik Larry O'Brien
Nasljednik Adam Silver
Portal: Životopis

David Joel Stern (New York City, New York, 22. rujna 1942.) bio je četvrti po redu povjerenik National Basketball Associationa (NBA). Svoju suradnju s NBA ligom počeo je 1966. godine kada je postao vanjskim savjetnikom lige, da bi 1978. postao glavnim savjetnikom, a 1980. i izvršnim dopredsjednikom NBA lige. 1984. godine naslijedio je Larrya O'Briena na mjestu povjerenika NBA lige. U mirovinu je otišao 1. veljače 2014. godine, točno 30 godina nakon što je postao povjerenik, a na toj poziciji ga je zamijenio Adam Silver.

Rani život[uredi VE | uredi]

David Stern rodio se 22. rujna 1942. godine u New Yorku. Odrastao je u obližnjem Teanceku u New Jerseyu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom i Rutgers University, da bi na koncu diplomirao pravo na Columbiji 1966. godine. Nakon polaganja pravosudnog ispita primljen je i u odvjetničku komoru.

National Basketball Association[uredi VE | uredi]

Njegova suradnja s NBA ligom započinje ubrzo nakon što je diplomirao, kada se kao vanjski savjetnik priključuje vodstvu lige na čelu s povjerenikom Walterom Kennedyem. Poduzetni Stern već 1978. postaje glavnim savjetnikom tadašnjeg povjerenika lige, Larrya O'Briena, koji ga 1980. godine promovira u izvršnog dopredsjednika lige, a nakon toga i u svog nasljednika. Tijekom svog uspona, Stern je donio i proveo nekoliko ključnih odluka od kojih su i kolektivni pregovori s igračima, uvođenje statusa slobodnog igrača, salary capa, te po prvi puta u nekom profesionalnom sportu, testiranja na droge. 1. veljače 1984. Stern je i službeno postao četvrti po redu povjerenik NBA lige, nasljedivši na tom mjestu Larrya O'Briena. Također Sternova prva godina bila je obilježena jednom od najboljih draft klasa u povijesti lige u koju su uvršteni igrači poput Michaela Jordana, Hakeema Olajuwona, Charlesa Barkleya, Johna Stocktona i drugih. Dolaskom u ligu, učinio ju je više komercijalnom te je s brojnim sponozorima, posebice Nikeom, potpisao bogate sponzorske ugovore kojom je privukao pažnju na cijelu košarkašku organizaciju. Proširio je NBA ligu, uvevši novih sedam franšiza u natjecanje te ju je proširio i na područje Kanade te je osigurao prijenose utakmica brojnim državama svijeta. 1996. godine, Stern je bio jedan od pokretača i osnivača ženske košarkaške WNBA lige. Također osnovana je i NBA Razvojna liga, a Stern je pokazao i svoj humanitarni doprinos pokrenuvši brojne humanitarne akcije poput "NBA Cares" i "Read to Achieve".

25. listopada 2012. Stern je obavijestio javnost da će se 1. veljače 2014. godine, točno 30 godina nakon što je postao povjerenik, povući s te pozicije te otići u mirovinu. Njegov zamjenik Adam Silver je potom naslijedio njegov posao povjerenika. 14. veljače 2014. uvršten je u košarkašku Kuću slavnih, a 2016. je postao i član FIBA-ine Dvorane slavnih.

Značajni događaji tijekom obnašanja dužnosti povjerenika lige[uredi VE | uredi]

Kontroverze[uredi VE | uredi]

Od strane bivšeg NBA sudca, Tima Donaghya, Stern je optužen za namještanje šeste utakmice finala Zapadne konferencije 2002. godine, između Sacramento Kingsa i Los Angeles Lakersa. Lakersi su tu utakmicu pobijedili zahvaljujući neobjašnjivim odlukama sudaca, uključujući i 27, za njih, dosuđenih slobodnih bacanja u četvrtoj četvrtini. Također Donaghy optužuje Sterna za namještanje prve dvije utakmice prvog kruga doigravanja 2005. godine, između Houston Rocketsa i Dallas Mavericksa, koje su otišle u korist Rocketsa, a potom iduće dvije u korist Mavericksa budući da se njihov vlasnik, Mark Cuban, žalio na sumnjive sudačke odluke.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Košarkaški magazin Superkošarka, broj 36., veljača/february 2009.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]