DeSADU

Izvor: Wikipedija

DeSADU (Dramska sekcija Akademije dramske umjetnosti) osnovana je u Zagrebu, u Thaliji 17. listopada 2009., sa željom da se uspostavi mogućnost zajedničkog rada studenata i profesora različitih odsjeka ADU, neovisno o nastavnom programu i programu ADU u svrhu realizacije umjetničkih studentskih projekata, mogućnost otvaranja pozornice i drugih prostora ADU za realizaciju studentskih projekata te da se omoguće uprizorenja i prikazivanja tih istih studentskih kazališnih i filmskih projekata. Nadalje, okupili smo se želeći uspostaviti mogućnost izlaska studentskih projekata izvan ADU u svrhu promocije studenata ali i same ADU, uspostaviti mogućnost suradnje s umjetnicima koji nisu izravno povezani s ADU te uspostaviti mogućnost suradnje sa studentima ALU, MUZE i drugih fakulteta. DeSADU su osnovali studenti [neaktivna poveznica], Nina HorvatArhivirana inačica izvorne stranice od 16. veljače 2021. (Wayback Machine), [neaktivna poveznica] i Frana Marija VrankovićArhivirana inačica izvorne stranice od 16. veljače 2021. (Wayback Machine) te su organizirali prva dva čitanja, a u organizaciji trećih čitanja pridružila im se Morana Novosel. 10. listopada 2012. organizaciju DeSADU preuzeli su Lea Anastazija Fleger, Mario Gigović, Dino Pešut i Adrian Pezdirc.

U sklopu DeSADU 2009. godine prvi put su organizirana javna čitanja tekstova studenata dramaturgije i time im omogućila da prezentiraju svoj rad. To je ujedno i jedini oblik u kojem studenti dramaturgije na ADU mogu javno prezentirati svoj rad.

Na prvim javnim čitanjima (DeSADU vol 1, 7. – 11.12.2009.) izvedeno je sedam tekstova a sveukupno je u realizaciji i organizaciji sudjelovalo četrdeset i dvoje studenata Akademije s pet različitih odsjeka.

Javna čitanja su prve godine imala i stručni žiri od tri profesora čija je dužnost bila izabrati pobjednički tekst, koji je na kraju bio izveden na [neaktivna poveznica]. Žiri su činili profesori Akademije dramske umjetnosti Mate Matišić, Sibila Petlevski i Vedrana Vrhovnik, koji su podržali projekt od samog početka neovisno o svojoj funkciji kao žiri.

Osim što se studentima dramaturgije pružila jedinstvena prilika da predstave svoje tekstove i drugi su studenti dobili priliku vidjeti radove kolega s dramaturgije što je kasnije doprinijelo produkciji festivala KRADU jer su po prvi put na programu festivala prevladavale premijere, odnosno projekti pripremljeni isključivo za KRADU. To je najbolji pokazatelj da je krajnji cilj, razvoj međuodsječne suradnje među studentima Akademije, ostvaren.

Važno je istaknuti da je jedan od tekstova koji je izveden na DeSADU čitanjima, od strane žirija uz još jedan tekst odabran kao najbolji, kasnije dobio nagradu za dramsko djelo Marin Držić koju dodjeljuje Ministarstvo kulture.

Na drugim javnim čitanjima (DeSADU vol 2, 23. – 26.11.2010.) izvedeno je pet tekstova, među njima i Oproštajno pismo Alexandera McQueena Dine Pešuta koji je praizveden na Hrvatskom radiju. Dođi mi Mile Pavičević odigran je na Maratonakademiji a Maybe Baby Nine Horvat na TEST!-u. Sva javna čitanja bila su izvrsno posjećena, na svih pet čitanja bilo je sedamdesetak gledatelja pa je soba 105 bila dupkom puna.

Na trećim javnim čitanjima (DeSADU vol 3, 14. – 18.11.2011.) izvedeno je pet tekstova i to "Jagode, čaj, kiša" Ane Grlić, "I živjeli su sretno… ?" Nine Horvat, "124" Mile Pavičević, "Dedal i Ikar" Kristine Gavran te "Daj Me Slušaj Se" Brune Margetića. Održana je i slušaonica kratkih radiodrama koje su napisali studenti dramaturgije a snimili ih studenti kazališne režije i glume.

Četvrti DeSADU održat će se od 19. do 23. studenog 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]